Aduan Salah Guna Media Sosial Meningkat 21 Peratus : 9 November 2017

Aduan Salah Guna Media Sosial Meningkat 21 Peratus

YB Dato' Nolee Ashilin Binti Mohammed Radzi turut berucap dalam seminar yang dijalankan.

IPOH, 9 NOVEMBER 2017 - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menerima sebanyak 6,725 aduan mengenai penyalahgunaan perkhidmatan komunikasi dan media sosial sepanjang tempoh 10 bulan tahun ini.

Ketua Pegawai Keselamatan Rangkaian dan Penguatkuasaan SKMM, Encik Zulkarnain Bin Mohd Yasin berkata statistik itu menunjukkan peningkatan sebanyak 21 peratus berbanding 4,919 aduan yang diterima SKMM pada tahun lepas.

Beliau berkata, aplikasi media sosial yang paling banyak disalahguna oleh pengguna Internet di negara ini adalah Facebook iaitu sebanyak 70 peratus diikuti WhatsApp dan Twitter.

“Dalam konteks Perak, MCMC menerima sejumlah 44 aduan sehingga kini berbanding 59 aduan yang diterima sepanjang tahun lepas dan jumlah itu menunjukkan penurunan sebanyak 25 peratus,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Seminar Perundangan Mengenai Penyalahgunaan Media Sosial dan Impak Kepada Negara yang dirasmikan YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Komunikasi dan Multimedia negeri Dato’ Nolee Ashilin Bin Mohammed Radzi.

Hadir sama dalam majlis tersebut Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), YBhg. Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said, Timbalan Pengarah Jabatan Siber & Multimedia Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, YDH SAC Tuan Ahmad Noordin Bin Ismail dan Ketua Bahagian Penguatkuasaan dan Siasatan SKMM, YBhg. Dato’ Mohd Shafie Harun.

Menurut beliau, MCMC turut menyekat capaian kepada 2,765 laman sesawang sehingga kini yang mengandungi laman kandungan lucah, laman menjijikkan, laman bersifat mengancam dan laman palsu kerana melanggar Akta Komunikaisi dan Multimedia 1998.

Mengulas lanjut, beliau berkata, pihaknya melakukan sekatan laman sesawang adalah demi kepentingan masyarakat di negara ini dan memelihara serta melindungi maruah mereka secara keseluruhannya.

Tambah beliau, pihaknya menjangkakan penyalahgunaan perkhidmatan komunikasi dan media sosial akan meningkat menjelang pilihan raya umum ke-14 (PRU14) yang bakal diadakan pada bila-bila masa.

“Ini kerana trend peningkatan penyalahgunaan perkhidmatan komunikasi dan media sosial berlaku semasa PRU 2008 dan 2013,” kata beliau.

Mengenai seminar berkenaan, Encik Zulkarnain berkata, Perak merupakan negeri pertama menjadi tuan rumah program itu yang dianjurkan secara bersama antara SKMM dan kerajaan negeri.

Beliau berkata seminar sehari itu bertujuan memberi kesedaran dan mendidik masyarakat khususnya penjawat awam terhadap kepentingan penggunaan media sosial secara berhemah selain memberi pemahaman mengenai perundangan Internet di negara ini.

Aduan Salah Guna Media Sosial Meningkat 21 Peratus

Encik Encik Zulkarnain Bin Mohd Yasin, Ketua Pegawai Keselamatan Rangkaian dan Penguatkuasaan SKMM menyampaikan ucapan aluan.

Aduan Salah Guna Media Sosial Meningkat 21 Peratus

Tuan Ahmad Noordin Ismail antara panelis yang berucap dalam seminar tersebut.

Aduan Salah Guna Media Sosial Meningkat 21 Peratus

YB Dato' Nolee Ashilin Mohammed Radzi menyantuni peserta yang hadir dalam seminar tersebut.

Aduan Salah Guna Media Sosial Meningkat 21 Peratus

YB Dato' Nolee Ashilin Binti Mohammed Radzi bersama tetamu kehormat sempena seminar tersebut.

Aduan Salah Guna Media Sosial Meningkat 21 Peratus

Antara tetamu yang hadir dalam seminar berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive