Bajet 2018 Perak Sedia Peruntukan RM1.17 Bilion : 21 November 2017

Bajet 2018 Perak Sedia Peruntukan RM1.17 Bilion

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir ketika berucap dalam Sidang DUN Perak.

IPOH, 21 NOVEMBER 2017 - Kerajaan Negeri Perak menyediakan peruntukan sebanyak RM1.17 bilion dalam Bajet Negeri Perak 2018 yang bertujuan untuk kesinambungan pembangunan negeri dan pengupayaan ekonomi rakyat.

Bertemakan Rakyat Aman dan Jaya, bajet yang dibentangkan YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir itu memperuntukkan RM755.5 juta bagi perbelanjaan mengurus manakala RM421.28 juta untuk perbelanjaan pembangunan.

"Di bawah peruntukan mengurus, sebanyak RM358.5 juta untuk emolumen, perkhidmatan dan bekalan (RM259.5 juta), pemberian dan kenaan bayaran tetap (RM120.66 juta), pembelian aset (RM14.5 juta) serta RM2.4 juta untuk lain-lain perbelanjaan.

"Manakala di bawah perbelanjaan pembangunan, RM196.16 juta diperuntukkan bagi memacu ekonomi negeri, memakmur, menyejahterakan dan mengupayakan sara diri rakyat (RM103.26 juta), melahirkan masyarakat berilmu dan generasi cemerlang (RM92.26 juta) dan RM29.6 juta untuk kelestarian sumber dan khazanah negeri," kata beliau.

Beliau berkata, bajet itu turut memberi lima fokus utama iaitu Memacu Pembangunan dan Ekonomi Negeri, Memakmur dan Mensejahterakan Rakyat, Melahirkan Masyarakat Berilmu dan Generasi Cemerlang, Mengupayakan Sara Diri Rakyat serta Memulihara Kelestarian Sumber dan Khazanah Negeri.

“Ia diolah dengan iltizam dan tujuan, demi kemakmuran serta kesejahteraan, Perak aman dan jaya,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, tambah beliau, unjuran hasil dan terimaan pembangunan adalah sebanyak RM1.08 bilion bagi tahun 2018.

Katanya, walaupun unjuran awal mencatatkan defisit, tetapi berdasarkan pengalaman sejak tujuh tahun lalu, beliau optimis ia akan berakhir dengan lebihan.

"Kita akan mencari sumber baru dan menggunakan kaedah lebih kreatif untuk menambah pendapatan negeri, tanpa kenaikan cukai," katanya sambil menambah, antara sumber pendapatan itu ialah hasil mineral dan sumber air bawah tanah.

Bajet 2018 Perak Sedia Peruntukan RM1.17 Bilion

YB Speaker Dato' S.Thangesvary ketika memulakan sesi Sidang DUN.

Bajet 2018 Perak Sedia Peruntukan RM1.17 Bilion

ADUN dan pegawai kerajaan ketika membaca doa sebelum Sidang DUN Perak bermula.

Bajet 2018 Perak Sedia Peruntukan RM1.17 Bilion

Antara pegawai kerajaan yang menjadi pemerhati dalam Sidang DUN yang diadakan.

Bajet 2018 Perak Sedia Peruntukan RM1.17 Bilion

YAB Dato Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir bersama YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Mohd Gazali Bin Jalal.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive