Karnival Jualan Mega 2017 Tingkatkan Ekonomi Domestik : 25 November 2017

KJM 2017 Tingkatkan Ekonomi Domestik

YAB Dato' Seri Diraja Dr Ahmad Zahid Bin Hamidi ketika merasmikan KJM 2017 di sini.

IPOH, 25 NOVEMBER 2017 - Karnival Jualan Mega (KJM) 2017 anjuran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) mampu memperluaskan pasaran tempatan sekali gus meningkatkan ekonomi domestik.

Menteri KPDNKK, YB Dato’ Seri Hamzah Bin Zainudin berkata, karnival itu melibatkan 70 pemamer dengan hampir 250 gerai pameran terdiri daripada jenama terkemuka dalam pelbagai sektor antaranya peruncitan, syarikat minyak dan gas, pakaian, buku, makanan dan minuman serta gajet.

"Alhamdulillah gabungan itu membuktikan kerajaan selama ini bukan sahaja membangunkan negara malah memberikan segala keperluan yang dikehendaki rakyat keseluruhannya," katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian KJM 2017, di Bulatan Amanjaya.

Majlis perasmian itu juga telah disempurnakan oleh YAB Timbalan Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Diraja Dr Ahmad Zahid Bin Hamidi.

Beliau berkata, KJM 2017 dengan kerjasama wakil komuniti trak makanan di seluruh negara turut mengadakan Festival Food Truck Malaysia (FFTM) 2017 di lokasi sama.

"Komuniti itu juga mendapat pengiktirafan Malaysia Book of Records sebagai konvoi trak makanan terbesar dan terpanjang. Sebanyak 100 trak makanan menyertai konvoi sejauh 130 kilometer yang bermula dari Tanjung Malim," katanya.

Dalam pada itu, menurut beliau, lebih 100 kereta pelbagai jenama turut terjual pada karnival yang berlangsung selama lima hari bermula 22 November lalu.

"Semasa melawat tapak karnival saya diberitahu bahawa Bank Rakyat menyediakan pinjaman pembelian kereta kepada pembeli," katanya.

Pelbagai acara menarik disusun pada karnival itu antaranya forum perdana, ceramah kecergasan, bicara usahawan dan konsert daripada artis terkenal tanah air termasuk Datuk Nash Lefthanded, Black Hanifah, Wany Hasrita dan Dayang Nurfaizah.

KJM 2017 Tingkatkan Ekonomi Domestik

YB Dato' Seri Hamzah Bin Zainuddin menyampaikan sijil penghargaan kepada salah seorang penerima dalam KJM 2017.

<KJM 2017 Tingkatkan Ekonomi Domestik

YAB Dato' Seri Diraja Dr Ahmad Zahid Bin Hamidi ketika menyampaikan hadiah kepada pemenang dalam KJM 2017.

KJM 2017 Tingkatkan Ekonomi Domestik

Pengusaha Restoran Nasi Ayam Merah turut menerima pengiktirafan dalam KJM 2017.

KJM 2017 Tingkatkan Ekonomi Domestik

Antara sekolah yang turut menerima pengiktirafan dalam KJM 2017.

KJM 2017 Tingkatkan Ekonomi Domestik

Antara pemenang yang menerima hadiah daripada YAB Dato' Seri Diraja Dr Ahmad Zahid Bin Hamidi.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive