Kakitangan SUK Perak Dilarang Bocor Maklumat Kerajaan : 23 November 2017

Kakitangan SUK Perak Dilarang Bocor Maklumat Kerajaan

Bacaan ikrar turut menjadi intipati penting dalam himpunan bulanan tersebut.

IPOH, 23 NOVEMBER 2017- Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak perlu meningkatkan integriti termasuk tidak membocorkan maklumat atau dokumen yang tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan berkata, setiap penjawat awam harus memegang amanah dan mengekalkan integriti dalam diri masing-masing.

Menurutnya, sebagai kakitangan yang telah dipertanggungjawabkan, segala rahsia kerajaan perlu disimpan dengan sebaik mungkin khususnya daripada pengetahuan pihak luar.

“Sila pastikan tiada kebocoran maklumat berlaku sama ada secara sengaja atau sebaliknya.

“Pada kita, maklumat yang ada mungkin tiada makna bagi kita, tetapi tidak pada orang lain, yang mahukannya (maklumat) untuk kepentingan diri,” katanya.

“Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Warga Perkhidmatan Awam Bangunan Perak Darul Ridzuan 2017 di Dewan Serbaguna Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Hadir sama Pegawai Kewangan Negeri Perak, YB Dato’ Haji Mohd Gazali Bin Jalal, Penasihat Undang-Undang Negeri, YB Dato’ Rohana Binti Abd. Malek, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), YBhg. Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said dan Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Puan Nor Eni Binti Ismail.

Beliau berkata, kebocoran maklumat berkaitan kerajaan juga boleh dielakkan sekiranya semua penjawat awam memikul amanah yang dipertanggungjawabkan.

Mengulas lanjut, beliau berkata, kakitangan awam perlu jujur dan tidak mengkhianati dasar dan prinsip dalam bidang tugas masing-masing yang boleh mendatangkan impak negatif serta mencemarkan imej jabatan.

Beliau turut menasihatkan golongan itu agar berusaha memenuhi aspirasi kerajaan bagi memastikan peranan mereka sebagai jentera menerajui barisan hadapan dalam memberi perkhidmatan yang baik dan cemerlang kepada rakyat sentiasa dipandang tinggi.

Sempena majlis tersebut, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan turut menyampaikan hadiah kepada pemain sepak takraw yang telah mendapatkan tempat sebagai naib johan di dalam liga Sepak Takraw League 2017 (STL).

Beliau juga turut menyampaikan hadiah kepada para pemenang yang menyertai Sukan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan Festival Kesenian MAKSAK 2017.

Kakitangan SUK Perak Dilarang Bocor Maklumat Kerajaan

Himpunan bulanan yang dihadiri sebahagian kakitangan SUK Perak .

Kakitangan SUK Perak Dilarang Bocor Maklumat Kerajaan

YB Dato’ Rohana Binti Abd. Malek dan YBhg. Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said ketika memotong kek hari jadi bagi meraikan segelintir kakitangan SUK Perak yang menyambut hari lahir.

Kakitangan SUK Perak Dilarang Bocor Maklumat Kerajaan

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan bersama pemain skuad bola jaring SUK Perak yang berjaya memenangi tempat pertama dalam kejohanan Sukan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Perak 2017.

Kakitangan SUK Perak Dilarang Bocor Maklumat Kerajaan

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan bersama pemain Perak Bison yang memenangi tempat ketiga dalam Sepak Takraw League 2017.

Kakitangan SUK Perak Dilarang Bocor Maklumat Kerajaan

Antara kakitangan SUK Perak yang berjaya memenangi tempat pertama dalam kategori Kumpulan Muzik Moden di Festival Kesenian MAKSAK 2017.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive