Pendekatan Keusahawanan Perlu Dalam Pendidikan Tinggi : 6 Disember 2017

Pendekatan Keusahawanan Perlu Dalam Pendidikan Tinggi

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan melakukan lawatan ke perpustakaan UTP.

SERI ISKANDAR, 6 DISEMBER 2017 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah, pembaharuan terhadap pendekatan keusahawanan sangat diperlukan dalam sektor pendidikan tinggi Malaysia yang bergerak seiring kemajuan teknologi.

Baginda bertitah, untuk mencapai perubahan tersebut, pendekatan berasaskan keusahawanan ke arah pendidikan tinggi perlu dilaksanakan secara menyeluruh dan berterusan.

"Antaranya adalah memasukkan peranan yang lebih besar sektor industri dalam melaksanakan kerjasama awam-swasta bagi melakar dinamisme dan inovasi yang lebih baik yang ada dalam sektor swasta," titah baginda.

Baginda bertitah demikian pada Majlis Titah Diraja DYMM Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Bertajuk Membina Ekosistem Pendidikan Yang Dinamik dan Inklusif Sempena Sambutan 20 Tahun Universiti Teknologi Petronas (UTP) di Dewan Canselor UTP.

Hadir sama, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YBhg Timbalan Naib Canselor UTP, Prof Dr Mohamed Ibrahim Bin Abdul Mutalib.

Titah baginda, bagaimanapun ada beberapa risiko dikaitkan dengan strategi berkenaan yang dilihat berkemungkinan memberi tekanan sama ada daripada sudut untuk mencapai matlamat atau meraih keuntungan sepertimana dasar sektor swasta.

"Tetapi pada ketika ini perlu untuk kita membawa sedikit risiko dan semangat keusahawanan dalam menghadapi tugasan mencabar bagi melaksanakan pembaharuan dalam pendidikan," titah baginda.

Selain itu, Sultan Nazrin Shah bertitah, pembelajaran sepanjang hayat adalah satu tren utama pada ketika ini yang perlu disemai dalam diri bagi memastikan kehidupan selesa walaupun keadaan dunia berubah.

Baginda bertitah, beberapa inisiatif dalam perkara itu telah dilaksanakan di Malaysia sebagaimana dinyatakan termasuk usaha mengambil kira pengalaman pelajar terdahulu dan kaedah penilaian yang menjangkaui peperiksaan.

"Hubungan yang semakin berkembang membabitkan pendidikan tinggi dan pihak industri turut menyumbang kepada kesesuaian kursus yang disampaikan.

"Ia juga membantu mempromosikan akses kepada pendidikan tinggi di luar demografi yang masih muda ketika ini," titah baginda.

Titah Sultan Nazrin, beberapa negara lain seperti Singapura umpamanya, turut membuat pelaburan yang besar dalam meneruskan pembelajaran bagi golongan dewasa.

"Singapura sebagai contoh, sudah pun membangunkan sebuah institusi baharu yang dikhususkan kepada bidang berkenaan iaitu SkilssFuture Singapore.

"Objektif penubuhannya adalah untuk membimbing rakyat pelbagai peringkat kerjaya terhadap pendidikan yang disasar dan program berkaitan kemahiran," titahnya.

Pendekatan Keusahawanan Perlu Dalam Pendidikan Tinggi

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan melakukan lawatan ke pameran dalam majlis anjuran UTP.

<Pendekatan Keusahawanan Perlu Dalam Pendidikan Tinggi

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan bertitah dalam majlis tersebut.

Pendekatan Keusahawanan Perlu Dalam Pendidikan Tinggi

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menerima buku cenderahati yang disampaikan Timbalan Naib Canselor UTP.

Pendekatan Keusahawanan Perlu Dalam Pendidikan Tinggi

Antara tetamu kehormat yang hadir dalam majlis anjuran UTP.

Pendekatan Keusahawanan Perlu Dalam Pendidikan Tinggi

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika melakukan lawatan di beberapa tempat dalam UTP.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive