DUN Belia Perak Lulus Tujuh Usul : 17 Disember 2017

Dun Belia Perak Lulus Tujuh Usul

YB Dato' Shahrul Zaman Yahya ketika berucap semasa sesi penggulungan persidangan DUN Belia Perak.

IPOH, 17 DISEMBER 2017 - Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Belia Perak meluluskan tujuh usul setelah dibahaskan selama 2 hari oleh anggota DUN Belia.

YBhg Speaker DUN Belia Perak, Puan Salbiah Bin Mohamed berkata, tiada usul yang ditolak selain ia mendapat sokongan penuh daripada 60 perwakilan DUN Belia.

Katanya, usul-usul itu juga dilihat relevan dan terarah kepada bidang keusahawanan, penggunaan bahasa Melayu, perindustrian, pelancongan dan sebagainya yang melibatkan golongan belia.

"Saya ambil contoh bidang keusahawanan, mereka nak supaya ada satu sistem atau dasar yang jelas untuk membantu usahawan-usahawan muda di negeri ini melalui peruntukan yang disediakan kerajaan.

"Mengenai isu bahasa Melayu pula, mereka mahu ia dimartabatkan kerana pada ketika ini dapat dilihat penggunaan bahasa pasar, bahasa rojak berleluasa sehingga ke peringkat membabitkan urusan rasmi kerajaan," katanya, ketika ditemui pada sidang media di program tersebut.

Tujuh usul yang telah diluluskan itu ialah membangunkan secara inklusif bidang agro pelancongan serta perniagaan 'food truck'; pemerkasaan penyertaan digital wanita ke arah pembangunan masyarakat digital yang cemerlang; memperkasa identiti belia Perak: kesedaran dan penghayatan terhadap seni warisan dan budaya selain Bahasa Melayu kejatidirian bangsa Malaysia: memperkasakan melalui pihak berkuasa tempatan (PBT).

Kesedaran dan mendidik rakyat dalam industri revolusi 4.0 seiring dengan matlamat Malaysia 2020 untuk menguasai industri di Asia; Perak Negeri Bersih 2025: ke arah pengurusan efektif dan penyelesaian inklusif serta mendidik dalam menghukum ke arah sifar buli di sekolah.

Beliau berkata, DUN Belia yang diwujudkan sejak Februari tahun lalu itu juga melalui banyak fasa perubahan selain pelbagai idea yang dibawa oleh perwakilan telah dibincangkan ke peringkat tertinggi sama ada di peringkat DUN atau Parlimen Belia Malaysia.

"Isu perumahan sebelum ini kita telah bincangkan dalam sidang DUN sebenar sebelum ini, ada juga perwakilan kita di sini yang merangkap ahli Parlimen Belia Malaysia telah bawa isu belia di Perak untuk diketengahkan di sana," katanya.

Sementara itu, YB Ahli Dewan Undangan (ADUN) Bukit Chandan, Encik Maslin Sham Bin Razman berkata, ketujuh-tujuh usul yang diluluskan itu bukan sahaja mewakili suara seluruh golongan belia di negeri ini malah ia berpotensi diketengahkan sebagai salah satu dasar kerajaan negeri.

"Rata-rata telah menyuarakan isi hati dan aspirasi khususnya daripada generasi muda. Ia relevan dan meliputi semua aspek termasuk kebimbangan kerisauan, pengharapan dan sebagainya," katanya.

Dun Belia Perak Lulus Tujuh Usul

YB Puan Salbiah sedang berucap dalam sidang media.

Dun Belia Perak Lulus Tujuh Usul

Semua perwakilan DUN Belia Perak bergambar selepas tamat sesi persidangan.

Dun Belia Perak Lulus Tujuh Usul

YB Puan Salbiah Mohamed ketika ditemui pada sidang media.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive