Majlis Amanat Akhir 2017 Dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) : 19 Disember 2017

Majlis Amanat Akhir 2017 Dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR)

Lafaz IBR yang dibacakan YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

IPOH, 19 DISEMBER 2017 - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Perak meminta kakitangan awam dan masyarakat di negeri yang mempunyai maklumat mengenai kegiatan rasuah supaya melaporkan kepada suruhanjaya berkenaan.

YBhg Pengarah SPRM Perak, Dato’ Zainul Bin Darus berkata, perkara itu perlu dilakukan bagi memastikan kegiatan tidak bermoral itu dapat ditangani dengan sewajarnya.

“Saya nasihatkan supaya penjawat awam dan masyarakat di luar sana supaya memberi kerjasama kepada SPRM. Jangan takut kepada SPRM. Sebab sekarang ini, era SPRM mesra rakyat.

“Jadi, yang kita nak ‘attack’ sekarang ini adalah perasuah, bukan pemberi maklumat. Objektif kita adalah untuk mengurangkan ruang untuk kegiatan rasuah itu berlaku,” katanya selepas Majlis Amanat Akhir 2017 dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR) di Bangunan Perak Darul Ridzuan, di sini, hari ini.

Dalam majlis berkenaan, seramai 60 pegawai Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri telah melafazkan IBR dengan diketuai oleh YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri juga merupakan jabatan kerajaan ke-107 di Perak yang telah menjalankan tanggungjawab menandatangani IBR di bawah kelolaan SPRM itu.   

Beliau berkata, kerjasama yang dijalinkan dengan kerajaan negeri juga bukan hanya terarah kepada penguatkuasaan semata-mata malah ia meliputi perkara membabitkan prosedur, khidmat nasihat dan sebagainya.

“Selain menguatkuasakan undang-undang, kita juga akan membantu dari segi khidmat nasihat, menilai semula prosedur yang lapuk dan sebagainya. Kita harap melalui perkara-perkara ini, kerjasama antara kedua pihak dapat diperkukuhkan,” katanya.

Sementara itu, YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan berkata, setiap penjawat awam perlu mendukung prinsip integriti dalam melaksanakan tanggungjawab yang telah diamanahkan.

Tambah beliau, ia penting bukan hanya untuk mengelakkan diri daripada gejala rasuah malah mampu menyediakan perkhidmatan awam terbaik pada rakyat.

 “Apa pun, integriti ini perlu ada dalam diri setiap penjawat awam. Kalau perkara itu dilakukan dengan penuh komited, tiada alasan untuk gejala rasuah berlaku dan membabitkan penjawat awam,” katanya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, buat masa ini gejala rasuah yang melibatkan penjawat awam di Perak masih berada pada tahap terkawal.

“Walaupun terkawal, kita akan teruskan usaha untuk memerangi gejala rasuah ini agar ia dapat ditangani sepenuhnya,” katanya.

Majlis Amanat Akhir 2017 Dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR)

Sebahagian daripada pegawai Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri sedang melafazkan IBR dalam majlis tersebut.

Majlis Amanat Akhir 2017 Dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR)

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan mengetuai lafaz IBR dalam majlis yang diadakan.

Majlis Amanat Akhir 2017 Dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR)

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YBhg Dato' Zainul Bin Darus menandatangani dokumen perjanjian persefahaman berkaitan pencegahan rasuah dalam majlis tersebut.

Majlis Amanat Akhir 2017 Dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR)

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YBhg Dato' Zainul Bin Darus semasa gimik penyerahan dokumen perjanjian persefahaman dalam majlis tersebut.

Majlis Amanat Akhir 2017 Dan Majlis Menandatangani Ikrar Bebas Rasuah (IBR)

YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan ketika ditemui media dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive