Isu Pemilikan Harta Dan Kekayaan Umat Islam Perlu Diberi Perhatian : 4 Januari 2018

Isu Pemilikan Harta Dan Kekayaan Umat Islam Perlu Diberi Perhatian

DYMM Sultan Nazrin Shah berkenan menerima Zakat Perniagaan daripada Encik Syed Amir Nidzamudin Bin Dato' Syed Abu Hussin.

IPOH, 4 JANUARI 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah isu pemilikan harta dan kekayaan umat Islam di negara ini yang lebih rendah berbanding bukan Islam serta masalah aset umat Islam bernilai puluhan bilion ringgit yang tidak produktif, perlu ditangani sewajarnya

Titah Baginda, pemilikan harta dan kekayaan umat Islam di negara ini lebih rendah berbanding bukan Islam, sekali gus memerlukan usaha segera bagi mengelak masalah itu semakin 'membesar'.

"Keadaan lebih merisaukan apabila Beta disembah maklum, dianggarkan RM60 bilion nilai aset umat Islam bersifat tidak produktif, berada di dalam akaun bank dan insurans yang tidak dituntut selain aset yang beku disebabkan masalah faraid setelah berlakunya kematian pemilik aset," titah baginda.

Sehubungan itu, DYMM Sultan Nazrin Shah meminta Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) menggerakkan langkah aktif dalam usaha membantu menyelesaikan masalah aset umat Islam yang tidak produktif.

Baginda menyarankan MAIPK dan Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) dengan kerjasama seluruh masjid dan surau, agensi kerajaan dan swasta serta media menganjurkan secara besar-besaran program mendidik umat Islam melakukan hibah.

DYMM Sultan Nazrin Shah bertitah demikian pada majlis penganugerahan watikah lantikan 22 Ahli MAIPk bagi sesi 2018-2020, sembilan Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak dan 10 Hakim Mahkamah Syariah Negeri Perak.

Hadir sama YAB Menteri Besar, Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Mohd Gazali Bin Jalal dan Mufti Negeri Perak, Tan Sri Dato' Seri Dr Haji Harussani bin Haji Zakaria.

DYMM Sultan Nazrin Shah turut berkenan menerima cek zakat perniagaan bernilai keseluruhan RM2,687,420.96 daripada empat pihak sebelum menyerahkannya kepada Yang Dipertua MAIPk, Tan Sri Dr wan Mohd Zahid Mohd Noordin.

Baginda juga menyaksikan majlis menandatangani perjanjian usaha sama pembangunan dana wakaf MAIPk di antara MAIPk dan Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (AIBIM).

Usaha sama itu membabitkan ahli AIBIM, iaitu Affin Islamic Bank Berhad, Bank Islam Malaysia Berhad, Bank Muamalat Malaysia, Bank Kerjasama Rakyat Berhad, RHB Islamic Bank Berhad dan Maybank Islamic Berhad.

Bank berkenaan akan menyediakan platform pengutipan dana wakaf daripada penyumbang melalui pelbagai saluran sebelum diagih kepada projek yang menjurus kepada sektor kesihatan, pendidikan dan pemerkasaan ekonomi.

Pihak bank juga akan membantu MAIPk menjalankan pemasaran dan pelaporan balik projek bagi membina keyakinan penyumbang dana wakaf.

Baginda turut berpuas hati dengan prestasi MAIPk yang berjaya meningkatkan kutipan zakat daripada RM57.96 juta pada 2008 kepada RM167.43 juta tahun lalu dengan purata pertumbuhan 11 peratus setahun, selain menerima beberapa pengiktirafan dan anugerah.

DYMM Sultan Nazrin Shah bagaimanapun mahu usaha penambahbaikan seperti kaedah kutipan lebih mesra pelanggan dan keberkesanan agihan, terutama usaha menangani kemiskinan, terus dirintis dan diteroka.

Langkah itu, titah baginda, supaya masih ramai umat Islam dalam kategori miskin yang wajib dibantu mendapat bantuan berkenaan.

"Modul bantuan yang lebih inovatif, yang berupaya memberi impak berkesan hingga berjaya mengeluarkan golongan penerima daripada kepompong kemiskinan wajib diperkenalkan," titah baginda.

Baginda turut menegaskan, matlamat perlu ditetapkan supaya golongan penerima berkenaan dapat ditransformasikan sebagai pembayar zakat.

Isu Pemilikan Harta Dan Kekayaan Umat Islam Perlu Diberi Perhatian

Majlis Menandatangani Perjanjian Usahasama Pembangunan Dana Wakaf MAIPK Dan Persatuan Institusi Perbankan Islam Malaysia (AIBIM).

Isu Pemilikan Harta Dan Kekayaan Umat Islam Perlu Diberi Perhatian

DYMM Sultan Perak menyerahkan watikah pelantikan Hakim Mahkamah Rayuan Negeri Perak Kepada YA Tan Sri Sheikh Ghazali Bin Abdul Rahman.  

Isu Pemilikan Harta Dan Kekayaan Umat Islam Perlu Diberi Perhatian

DYMM Sultan Nazrin Shah menyerahkan watikah pelantikan Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak kepada Tan Sri Dato' Seri Dr. Harussani Bin Haji Zakaria Mufti Kerajaan Negeri Perak.
Isu Pemilikan Harta Dan Kekayaan Umat Islam Perlu Diberi Perhatian DYMM Sultan Nazrin Shah menyerahkan watikah pelantikan ahli MAIPK sesi 2018-2020 kepada YB Dato' Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive