Penduduk Perlu Tubuh KRT : 6 Januari 2018

Penduduk Perlu Tubuh KRT

YAB Menteri Besar Perak melawat persekitaran flat yang dipenuhi longgokan sampah.

IPOH, 6 JANUARI 2018 - Kerajaan negeri mahu penduduk rumah pangsa Taman Pertama Buntong di sini, menubuhkan jawatankuasa Kawasan Rukun Tetangga (KRT) bagi mengatasi isu timbunan sampah sarap dan keselamatan di kawasan berkenaan.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Diraja Dr Zambri Bin Abd Kadir berkata, ia langkah awal bagi memastikan penghuni rumah pangsa berusia 30 tahun itu bertanggungjawab dan bekerjasama menyelesaikan pelbagai masalah yang timbul.

Beliau berkata, pihaknya berasa amat kecewa apabila melihat timbunan sampah sarap yang terdapat di kebanyakan tempat di kawasan itu selain langsung tidak dipedulikan oleh penduduk setempat.

"Sangat mengejutkan apabila melihat kawasan perumahan itu seperti tempat pembuangan sampah. Sampah bukan hanya di dalam corong pembuangan sampah, tetapi merata-rata kawasan.

"Kita tidak mahu menuding jari dan menyalahkan mana-mana pihak, tetapi semua termasuk wakil rakyat perlu bekerjasama dan bertanggungjawab bagi menyelesaikan masalah ini," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika membuat lawatan kerja di program gotong-royong di rumah pangsa berkenaan di sini, hari ini.

Turut hadir, YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga, Kebajikan Masyarakat, Perumahan dan Kerajaan Tempatan negeri, Dato’ Rusnah Binti Kassim dan YBhg Dato’ Bandar Ipoh, Dato’ Zamri Bin Man.

Menurut beliau, tindakan lawatan dan program pembersihan dilaksanakan di kawasan berkenaan selepas menerima maklum balas menerusi laporan di media sosial dan orang ramai.

Beliau berkata, masalah perumahan itu tidak hanya berkaitan sampah-sarap, tetapi turut membabitkan pelbagai faktor seperti sosial, kejiranan dan keselamatan.

"Kita akan duduk bersama ahli Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan sebagainya untuk melihat dan menyelesaikan masalah ini secara keseluruhan," katanya.

Kata beliau, walaupun kawasan itu difahamkan dalam kawasan persendirian, masalah yang dikenal pasti tetap akan memberi kesan kepada masyarakat setempat.

"Dimaklumkan terdapat 280 unit kediaman dengan hanya 127 rumah berpenghuni. Sebahagian lagi kosong dan terbiar," katanya.

Penduduk Perlu Tubuh KRT

Ucapan daripada YB Dato' Hajjah Rusnah Binti Kassim, sempena program gotong- royong terbabit.

Penduduk Perlu Tubuh KRT

YAB Menteri Besar Perak turut serta membersihkan persekitaran flat tersebut.  

Penduduk Perlu Tubuh KRT

Keadaan persekitaran di Flat First Garden yang dipenuhi sampah sarap.

Penduduk Perlu Tubuh KRT

YAB Dato' Seri Zambry Bin Abd Kadir ketika mengadakan lawatan di beberapa tempat sekitar flat tersebut yang dipenuhi sampah-sarap.

Penduduk Perlu Tubuh KRT

Pekerja Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) turut sama membantu dalam  gotong- royong yang dijalankan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive