Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak : 9 Januari 2018

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

YAB Menteri Besar Perak dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ketika melafazkan ikrar integriti penjawat awam.

IPOH, 9 JANUARI 2018 - Sempena Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 yang diadakan di Ipoh Convention Centre, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry Bin Abd Kadir menekankan beberapa aspek yang perlu diberi fokus pada tahun 2018. Berikut adalah 10 fokus utama yang disentuh beliau:

  1. Kerjasama

Agensi Persekutuan dan negeri perlu meningkatkan kerjasama dalam memastikan pembangunan di Negeri Perak dapat dilaksanakan dengan baik sepanjang tahun ini.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir berkata, tiada sebab perkara itu sukar untuk dilaksanakan walaupun ada sesetengah agensi tertakluk dibawah bidang kuasa kementerian diperingkat pusat.

“Kita berada dalam satu negeri dan kita beri khidmat kepada negeri walaupun secara aturannya kedudukan kementerian atau jabatan di bawah Pusat tetapi persefahaman perlu ada antara agensi Persekutuan dan negeri,” kata YAB Menteri Besar.

 

  1. Kerahsiaan

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir mengingatkan semua penjawat awam supaya merahsiakan segala maklumat penting berkaitan kerajaan negeri daripada mana-mana pihak tidak berkepentingan.

 “Kita tidak boleh langsung bertolak ansur dengan mana-mana pihak yang menjual kerahsiaan kerajaan dan juga yang bertindak untuk cuba menjahanamkan kerajaan. Kerajaan memang bertegas dan perkara ini perlu diingatkan berulang kali,” kata beliau.

 

  1. Kesinambungan

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir merakamkan penghargaan kepada semua penjawat awam yang telah membantu dalam meneruskan kesinambungan terutama dari sudut pengurusan dan pentadbiran kerajaan negeri hingga mencapai tahap terbaik.

“Saya ucapkan tahniah kepada semua yang telah membantu dalam meneruskan kesinambungan pengurusan-pengurusan kita yang terbaik ini,” kata YAB Menteri Besar Perak.

 

  1. Komitmen

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Abd Kadir menegaskan kerajaan telah melaksanakan janji yang diikrarkan termasuk menjadikan Pulau Pangkor sebagai pulau bebas cukai.

Menurut beliau, meskipun berdepan pelbagai cabaran ia tidak melunturkan semangat kerajaan untuk terus memimpin rakyat sama ada di peringkat negeri atau pusat.

“Kita juga minta kepada semua supaya maklumkan kepada kami jika ada sebarang benda yang belum dilaksanakan agar ia boleh diperhalusi dan diselesaikan,” kata beliau.

 

  1. Kebersihan

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir meminta pihak berwajib supaya sentiasa menjaga kebersihan di kawasan masing-masing kerana ia menjadi tunjang utama dalam peradaban manusia.

Beliau berkata, penjagaan kebersihan secara optimum juga akan memperlihatkan ketinggian keperibadian seseorang individu dan kemajuan sesebuah negara.

“Kalau kita boleh menjaga kebersihan dengan baik, perkara itu akan menggambarkan keperibadian kita, negara dan tamadun kita. Itu yang saya katakan ia menjadi tunjang dalam peradaban manusia,” kata beliau.

 

  1. Keberhasilan

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir mahu setiap penjawat awam memastikan kerja-kerja yang menyumbang kepada keberhasilan negeri diteruskan sepertimana tahun-tahun terdahulu.   

“Keberhasilan tentang hasil-hasil output (pengeluaran), apa yang kita dah dapat, apa yang perlu kita usahakan, kita perlu teruskan,” kata beliau.

 

  1. Ketepatan Bahasa

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir meminta kakitangan kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan (PBT) supaya menggunakan Bahasa Melayu dalam sebarang urusan rasmi kerajaan.

Beliau berkata, perkara itu ditekankan kerana sebelum ini dikesan ada pihak menggunakan perkataan bahasa Inggeris yang kurang tepat dalam melaporkan informasi kepada umum.

“Jangan ulanginya, kalau anda nak buat juga pastikan ia disemak oleh orang yang bertanggungjawab,” kata YAB Menteri Besar.

 

  1. Kelestarian Khazanah

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir menjelaskan Perak merupakan antara negeri yang mempunyai rizab hutan tertinggi di Semenanjung Malaysia.

Menurut beliau, kerajaan negeri juga meminta supaya aktiviti penanaman pokok-pokok di beberapa kawasan seluruh negeri diteruskan.

“Kita harus berbangga dengan apa yang kita ada kerana sekarang ini dan pada masa sama kita juga sentiasa menitikberatkan pembangunan yang bersifat mesra alam,” kata YAB Menteri Besar.

 

  1. Kecergasan

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir berharap kontinjen negeri yang bakal beraksi di Sukan Malaysia (SUKMA) pada September depan supaya fokus dalam usaha membantu Perak muncul juara.

Beliau berkata, sokongan semua pihak amat bermakna dalam memastikan hasrat berkenaan tercapai.

“Pastikan Perak kali ini mendapat kejayaan cemerlang dalam sukan sukma kita. Sokongan anda semua amat diperlukan dalam menjayakan sukan tersebut.,” kata YAB Menteri Besar.

 

  1. Kesediaan

YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir berharap setiap urusan pentadbiran dan pengurusan kerajaan negeri dilakukan dengan sebaiknya.

Beliau berkata, ia penting dalam memacu perak ke arah yang lebih cemerlang setanding negeri-negeri maju lain.

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abd Kadir ketika berucap dalam Bicara Eksekutif dan Perutusan Tahun Baharu 2018.

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

YAB Menteri Besar ketika beramah mesra dengan kakitangan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dalam majlis yang berlangsung.  

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

YB Setiausaha Kerajaan Negeri beramah mesra dengan ketua jabatan yang hadir dalam program tersebut.

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

YAB Menteri Besar bersama anggota keselamatan dan kakitangan kerajaan negeri yang hadir dalam majlis berkenaan.

Majlis Executive Talk & Perutusan Tahun Baru 2018 YAB Menteri Besar Perak

Sebahagian besar pegawai dan kakitangan kerajaan negeri  melafazkan ikrar integriti.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive