PUSPANITA Perak Perlu Bantu Kerajaan Negeri Martabat Sektor Awam : 25 Januari 2018

PUSPANITA Perak Perlu Bantu Kerajaan Negeri Martabat Sektor Awam

YB Dato' Rohana Binti Abd Malek merupakan tetamu kehormat yang hadir sekaligus merasmikan Mesyuarat AgungPerwakilan Puspanita kali ke-35.

IPOH, 25 JANUARI 2018 - Persatuan Suri Dan Anggota Wanita Perkhidmatan Awam Malaysia (PUSPANITA) Perak perlu menjadi unit penting yang berperanan membantu kerajaan negeri memartabatkan sektor perkhidmatan awam.

Pengerusi PUSPANITA Perak, YBhg Datin Seri Nor Hasmah Bt Mohamad berkata, bagi merealisasikan perkara tersebut, setiap anggota PUSPANITA Perak perlu menjadikan Transformasi Nasional 2050 (TN50) sebagai panduan dalam menjalankan tanggungjawab yang telah diamanahkan.

“Dalam konteks memperkasakan wanita, warga PUSPANITA sekalian perlu menimba ilmu, meluaskan ilmu pengetahuan, menggilap potensi dan bakat selain meningkatkan daya kepimpinan.

“Hal ini dapat diterjemahkan melalui penyertaan anggota dalam pelbagai aktiviti yang dianjurkan dari semasa ke semasa,” ujar beliau ketika berucap merasmikan Mesyuarat Agung Perwakilan Tahunan PUSPANITA Perak Kali ke-35 Tahun 2018, di Dewan Bankuet.

Menurut beliau, sikap bekerjasama, berpandangan jauh dan saling mempercayai antara satu sama lain juga perlu dijadikan inti pati penting oleh setiap anggota dalam memastikan PUSPANITA Perak disegani selain menjadi contoh kepada pertubuhan lain.

“Semua sikap tersebut harus wujud dalam jiwa anggota PUSPANITA untuk memacu kejayaan sekali gus memantapkan persatuan ini agar menjadi contoh kepada persatuan lain,” kata beliau.

Mengulas mengenai pemilihan ahli jawatankuasa baru sesi 2018-2020, beliau berkata, pihaknya berharap pucuk pimpinan yang terpilih nanti akan terus komited meneruskan objektif dan visi persatuan.

Tambah YBhg Datin Seri Nor Hasmah, jika berlaku sebarang perbezaan pandangan antara anggota, perkara itu sewajarnya diselesaikan melalui perbincangan yang harmonis.

“Dengan itu saya pasti, sebuah persatuan itu akan terus dihormati, maju dan berjaya dalam segala usaha yang dirancang untuk kebajikan persatuan dan ahli-ahlinya,” kata beliau.

 

  1. ANUGERAH PUSPANITA KEBANGSAAN

            KATEGORI BERPRESTASI TINGGI BAGI CAWANGAN

           (MENDAPAT ANUGERAH YANG PERTAMA KALI PADA TAHUN 2012 DAN KALI KE-2 PADA TAHUN 2017)

 

  1. JOHAN
  2. PERTANDINGAN BOWLING PIALA KSN (ACARA INDIVIDU LELAKI)
  3. PERTANDINGAN BADMINTON BAGI PROGRAM PERTANDINGAN KARNIVAL SUKAN ANJURAN PUSPANITA KEBANGSAAN.

 

  1. NAIB JOHAN
  2. PERTANDINGAN BOWLING PIALA KSN (ACARA IBU & ANAK DAN BERKUMPULAN).
  3. PERTANDINGAN FUTSAL
  • PERTANDINGAN BADMINTON PIALA YANG DIPERTUA PUSPANITA TAHUN 2017 BAGI PROGRAM PERTANDINGAN KARNIVAL SUKAN ANJURAN PUSPANITA KEBANGSAAN

 

PUSPANITA Perak Perlu Bantu Kerajaan Negeri Martabat Sektor Awam

YBhg Datin Seri Nor Hasmah Bt Mohamad ketika menyampaikan ucapan dalam mesyuarat agung tersebut.

PUSPANITA Perak Perlu Bantu Kerajaan Negeri Martabat Sektor Awam

YBhg Datin Seri Nor Hasmah Bt Mohamad kelihatan sebak ketika menyampaikan ucapan.  

PUSPANITA Perak Perlu Bantu Kerajaan Negeri Martabat Sektor Awam

Jawatankuasa PUSPANITA Perak yang dilantik bagi menggalas tugas untuk penggal 2018-2019.

PUSPANITA Perak Perlu Bantu Kerajaan Negeri Martabat Sektor Awam

Setiausaha Kehormat Puspanita, Puan Noor Aniza Binti Mansor ketika membentangkan laporan tahunan dalam mesyuarat agung berkenaan.

PUSPANITA Perak Perlu Bantu Kerajaan Negeri Martabat Sektor Awam

Reaksi yang ditonjolkan segelintir anggota PUSPANITA Perak dalam undian yang dijalankan bagi memilih jawantankuasa baru.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive