EKSA Perkukuh Budaya Organisasi Berprestasi Tinggi Dikalangan Penjawat Awam : 9 Februari 2018

Eksa Perkukuh Budaya Organisasi Berprestasi Tinggi Dikalangan Penjawat Awam

Encik Lim Chai Chong sedang memberikan ucapan ketika majlis penutup EKSA.

IPOH, 9 FEBRUARI 2018 - Majlis Pensijilan Ekosistem Kondusif Sektor Awam (EKSA) telah dilaksanakan selama dua hari bermula 8 Februari lalu, di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Dalam program berkenaan, seramai tiga auditor daripada Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) iaitu Encik Lim Chai Chong, Encik Zulkifkly Bin Abdul Malik serta Puan Nur Amalina Binti Zakaria telah melakukan kerja-kerja pengauditan di lapan bahagian yang terdapat di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Antara lapan bahagian itu adalah Audit Dalam, Korporat, DUN & MMK, Khidmat Pengurusan, Sumber Manusia, Unit Perancang Ekonomi Perak (UPEN), Bahagian Kerajaan Tempatan dan Pengurusan Maklumat.

Menurut Encik Zulkifly, EKSA dilaksanakan untuk memperkukuhkan budaya organisasi berprestasi tinggi dan inovatif dalam kalangan agensi–agensi sektor awam melalui penyediaan persekitaran, budaya kerja serta nilai yang menjadi amalan seluruh warga agensi sektor awam.

Beliau berkata, EKSA yang diperkenalkan juga bukan bertujuan untuk menggantikan konsep 5S yang telah sedia ada diamalkan, sebaliknya menambah baik elemen 5S tersebut dengan menyokong kepada pewujudan persekitaran kerja yang kondusif.

“Secara khususnya, penjenamaan semula ini dilaksanakan bertujuan untuk membolehkan agensi kerajaan memperluas pelaksanaan di agensi-agensi kerajaan bagi mewujudkan persekitaran yang kondusif, meningkatkan imej korporat dan menyemarakkan aktiviti kreativiti dan inovasi selaras dengan tuntutan pihak berkepentingan.

“Selain itu, EKSA juga menggalakkan aktiviti ke arah mewujudkan persekitaran hijau melalui pembudayaan Amalan Hijau dan memastikan elemen pengauditan memenuhi keperluan kepelbagaian agensi kerajaan,” ujar beliau ketika berucap pada Mesyuarat Penutupan Pengauditan EKSA di Bilik Mesyuarat Utama.

Hadir sama, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), YBhg Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said.

Selain itu, mengulas mengenai kerja pengauditan yang telah dilaksanakan di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, beliau berkata, secara keseluruhan pihaknya berpuas hati dengan penilaian yang dibuat.

Beliau berkata, antara komponen yang menjadi penilaian pihaknya adalah keperluan utama pelaksanaan, ruang tempat kerja, tempat umum, keselamatan persekitaran dan kawasan persekitaran jabatan.

Eksa Perkukuh Budaya Organisasi Berprestasi Tinggi Dikalangan Penjawat Awam

Encik Lim Chai Chong sedang melakukan penelitian terhadap peralatan yang terdapat di Zon Bahagian Kerajaan Tempatan (BKT).

Eksa Perkukuh Budaya Organisasi Berprestasi Tinggi Dikalangan Penjawat Awam

Encik Lim Chai Chong sedang memeriksa sudut kitar semula yang terdapat di Zon Bahagian Kerajaan Tempatan (BKT).

Eksa Perkukuh Budaya Organisasi Berprestasi Tinggi Dikalangan Penjawat Awam

Puan Nur Amalina Binti Zakaria sedang meneliti tahap kekemasan yang terdapat pada almari di Zon Twilight dalam Bahagian Korporat.

Eksa Perkukuh Budaya Organisasi Berprestasi Tinggi Dikalangan Penjawat Awam

Encik Zulkifkly Bin Abdul Malik tekun mendengar penerangan daripada Ketua Zon Akasia di Bahagian Pengurusan Maklumat (BPM).

Eksa Perkukuh Budaya Organisasi Berprestasi Tinggi Dikalangan Penjawat Awam

Encik Lim Chai Chong sedang memeriksa laci meja salah seorang kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Eksa Perkukuh Budaya Organisasi Berprestasi Tinggi Dikalangan Penjawat Awam

YBhg Dato' Abu Bakar Bin Haji Said, Setiausaha Bahagian, Ketua Zon bersama panel penilai daripada MAMPU yang menjalankan kerja pengauditan di Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive