Hospital Parit Buntar Siap Menjelang Penghujung Disember 2020 : 20 Februari 2018

Hospital Parit Buntar Siap Menjelang Penghujung Disember 2020

YB Dato' Seri Abdul Puhat tekun mendengar penerangan daripada salah seorang pegawai yang terlibat dalam projek tersebut.

PARIT BUNTAR, 20 FEBRUARI 2018 - Hospital Parit Buntar yang menelan belanja sekitar RM136.7 juta bakal siap penuhnya menjelang penghujung Disember 2020.

YB Menteri Kerja Raya,  Dato’ Seri Haji Fadillah Bin Yusof berkata, pembinaan hospital empat tingkat di atas tanah berkeluasan 5.2 hektar itu juga akan menggunakan teknologi Informasi Permodelan Bangunan (BIM) yang bertujuan memudahkan kerja-kerja mereka bentuk dan pembinaan dilaksanakan. 

"Hospital Parit Buntar ini merupakan hospital pertama di Malaysia yang akan menggunakan sepenuhnya teknologi BIM yang berasaskan reka bentuk imej tiga dimensi.

"Kita gunakan kaedah ini kerana ia dapat mengurangkan kesilapan dalam mereka bentuk. Bila reka bentuk ini betul maka kaedah pembinaan nanti akan jadi lebih mudah dan di situ secara langsung ia akan mengurangkan pembaziran," katanya ketika ditemui pada sidang media selepas merasmikan Majlis Pecah Tanah Hospital Parit Buntar di sini, hari ini.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan. 

Sebelum ini, pembinaan hospital yang merangkumi tiga fasa itu dilaporkan bakal siap sepenuhnya sekitar Januari 2021 dan bakal memberi manfaat kepada lebih 120,000 penduduk sekitar daerah Kerian. 

Beliau berkata, antara kemudahan yang terdapat di hospital itu nanti adalah bilik bedah, x-ray, unit rawatan rapi (ICU), bilik rawatan pesakit luar dan sebagainya. 

Mengulas dakwaan segelintir pihak berkaitan kelewatan tarikh sebenar pembinaan hospital itu,  katanya, projek terbabit mengambil masa kerana ia perlu memenuhi beberapa kriteria sebelum boleh dilaksanakan. 

"Sebagai contoh,  tanah untuk dibina hospital ini sifatnya lembut kerana menggunakan tanah sawah dan ia memerlukan sedikit masa bagi memastikannya mampat selain sesuai untuk pembangunan hospital, " katanya. 

Dalam perkembangan berkaitan, YB Dato’ Seri Haji Fadillah yang merupakan ahli Parlimen Petra Jaya turut menegaskan pembinaan hospital itu membuktikan kerajaan Barisan Nasional (BN) sentiasa peka dan prihatin dengan keperluan rakyat. 

"Oleh itu, kita harapkan kewujudan hospital ini nanti akan memberi manfaat dan memenuhi keperluan sepertimana yang dimahukan oleh masyarakat di daerah ini," katanya.

Hospital Parit Buntar Siap Menjelang Penghujung Disember 2020

YB Dato' Seri Haji Fadillah mendengar penerangan daripada salah seorang pegawai Jabatan Kerja Raya (JKR) berkaitan pembinaan Hospital Parit Buntar.

Hospital Parit Buntar Siap Menjelang Penghujung Disember 2020

YB Dato' Seri Haji Fadillah ketika hadir pada majlis pecah tanah Hospital Parit Buntar.

Hospital Parit Buntar Siap Menjelang Penghujung Disember 2020

YB Dato' Seri Haji Fadillah bergambar bersama kakitangan JKR yang terlibat dalam pembinaan Hospital Parit Buntar.

Hospital Parit Buntar Siap Menjelang Penghujung Disember 2020

YB Dato' Seri Haji Fadillah ketika merasmikan majlis pecah tanah pembinaan Hospital Parit Buntar.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive