Masalah Banjir Kilat Yang Kerap Di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Panglima Bukit Gantang Bakal Selesai : 20 Februari 2018

Masalah Banjir Kilat Yang Kerap Di Sekolah Kebangsaan (SMK) Panglima Bukit Gantang Bakal Selesai

YB Dato' Seri Haji Fadillah meninjau kerja-kerja pembinaan tebatan banjir di sekolah tersebut.

PARIT BUNTAR, 20 FEBRUARI 2018 - Masalah banjir kilat yang kerap melanda Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Panglima Bukit Gantang, di sini sejak sepuluh tahun lalu bakal diselesaikan menerusi perlaksanaan projek tebatan banjir bernilai RM2 juta di kawasan sekolah berkenaan.

YB Menteri Jabatan Kerja Raya, Dato’ Seri Haji Fadillah Bin Haji Yusof berkata, perlaksanaan projek sistem perparitan lebih efektif sepanjang 800 meter dijangka mampu menyelesaikan masalah banjir kerap melanda bangunan kelas dan bilik guru SMK Panglima Bukit Gantang dengan kadar segera.

Menurutnya, projek dijangka disiapkan pada Julai 2018 ini juga bukan sahaja bakal menyelesaikan masalah banjir melibatkan sekolah berkenaan, malah turut memberi manfaat kepada kawasan perumahan dan kampung berhampiran yang turut terjejas banjir sebelum ini.

"Dalam rangka lawatan kerja ke sekolah itu sebelum ini, saya sudah dimaklumkan mengenai masalah sistem perparitan tidak sempurna yang menjadi punca kepada berlakunya kekerapan banjir kilat melibatkan bangunan sekolah.

"Berikutan itu, saya sudah mengarahkan Jabatan Kerja Raya (JKR) untuk mengkaji semula keberkesanan sistem perparitan yang bukan sahaja melibatkan SMK Panglima Bukit Gantang, malah turut melibatkan sistem perparitan kawasan pusat komersil dan taman perumahan berdekatan.

"Hasilnya, kerajaan pusat meluluskan pelaksana projek tebatan banjir yang turut dilengkapi kolam takungan air hujan bagi memastikan masalah banjir kilat di sekolah berkenaan dan kawasan berhampiran dapat diselesaikan," katanya sewaktu mengadakan lawatan ke tapak projek tebatan banjir di SMK Panglima Bukit Gantang, di sini hari ini.

Turut hadir YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan dan YBhg Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Perak, Dato’ Mat Lazim Bin Idris.

Sementara itu, YB Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan selaku alumni pelajar SMK Panglima Bukit Gantang amat berterima kasih terhadap inisiatif kerajaan pusat dan Dato’ Seri Haji Fadillah yang bertungkus-lumus mendapatkan peruntukan bagi memastikan sekolah itu tidak lagi dilanda banjir.

"Pada waktu saya belajar di sini dahulu, tidak timbul masalah banjir kilat kerana sekolah ini dikelilingi kebun sawit dan hutan belukar pada ketika itu.

"Namun, zaman sudah berubah dan kawasan sekeliling sekolah kini mula mengalami pembangunan pesat sehingga wujud sebuah kompleks membeli-belah, hospital dan beberapa taman perumahan.

"Justeru, kerajaan negeri amat berterima kasih kepada YB Dato’ Seri Haji Fadillah kerana tidak lupa membantu sekolah yang pernah menjadi tempat dirinya menimba ilmu satu ketika dahulu," katanya.

Masalah Banjir Kilat Yang Kerap Di Sekolah Kebangsaan (SMK) Panglima Bukit Gantang Bakal Selesai

YB Dato' Seri Haji Fadillah bergambar bersama YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak dan sebahagian daripada pegawai kerajaan yang turut serta dalam program tersebut.

Masalah Banjir Kilat Yang Kerap Di Sekolah Kebangsaan (SMK) Panglima Bukit Gantang Bakal Selesai

YB Dato' Seri Haji Fadillah tekun mendengar taklimat daripada salah seorang pekerja JKR yang terlibat dalam pembinaan tebatan banjir di sekolah berkenaan.

Masalah Banjir Kilat Yang Kerap Di Sekolah Kebangsaan (SMK) Panglima Bukit Gantang Bakal Selesai

YB Dato' Seri Haji Fadillah disambut segelintir pelajar perempuan SMK Panglima Bukit Gantang.

Masalah Banjir Kilat Yang Kerap Di Sekolah Kebangsaan (SMK) Panglima Bukit Gantang Bakal Selesai

Pengetua SMK Panglima Bukit Gantang menyerahkan majalah sekolah kepada YB Dato' Seri Haji Fadillah sebagai tanda kenang-kenangan.

Masalah Banjir Kilat Yang Kerap Di Sekolah Kebangsaan (SMK) Panglima Bukit Gantang Bakal Selesai

YB Dato' Seri Haji Fadillah disambut segelintir pelajar perempuan SMK Panglima Bukit Gantang.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive