Tindakan Terhadap Pihak Salah Guna Kotak Bantuan Makanan YBUDR : 21 Februari 2018

Tindakan Terhadap Pihak Salah Guna Kotak Bantuan Makanan YBUDR

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir turut menyampaikan sumbangan kepada warga emas dan golongan berpendapatan rendah.

IPOH, 21 FEBRUARI 2018 - Kerajaan negeri akan mengambil tindakan tegas terhadap pihak tidak bertanggungjawab yang cuba menyalahgunakan sumbangan kotak makanan Yayasan Bina Upaya (YBU).

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir berkata, ini kerana tindakan itu dianggap memalukan selain dilihat sengaja mencemarkan imej kerajaan negeri di mata umum. 

"Jika ada sesiapa menyalahgunakan pemberian ini, sila beri tahu kepada saya dan saya akan ambil tindakan.

"Perkara seumpama ini perlu diambil maklum kerana bantuan tersebut kita berikan khas hanya untuk golongan kurang berkemampuan,” ujar beliau ketika berucap dalam satu program di hadapan lebih 200 orang di Dewan Serbaguna Sri Desa Rishah Buntong 5. 

Dalam program sama, sebanyak 180 kotak bantuan makanan YBU telah diserahkan kepada golongan yang memerlukan selain turut disampaikan bantuan pelajaran kepada 82 penerima daripada keluarga berpendapatan rendah berjumlah RM 15,300.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga sentiasa menitikberatkan kualiti makanan di dalam kotak tersebut dengan makanan yang berzat. 

"Kita pantau dan tidak sesekali membenarkan makanan yang diberikan itu tidak mempunyai zat apatah lagi telah melebihi tarikh luput," kata beliau.

Dalam perkembangan berkaitan,  beliau turut menegaskan kerajaan negeri akan terus memberi perkhidmatan terbaik kepada masyarakat pelbagai golongan walaupun ada pihak mempertikaikan gerak kerja yang dilaksanakan.

YAB Menteri Besar Perak berkata, kritikan merupakan lumrah dalam melaksanakan perkhidmatan dan ia tidak sesekali melemahkan semangatnya untuk terus berbakti kepada rakyat. 

"Sebagai pemimpin, kita kena laksanakan semua kerja yang telah diamanahkan. Oleh itu, selepas pilihan raya yang lalu, kita juga telah mulakan perbanyakan kerja turun di bawah dan bukan duduk sahaja di atas without understanding the reality on the ground," kata beliau.

Tindakan Terhadap Pihak Salah Guna Kotak Bantuan Makanan YBUDR

YAB Menteri Besar Perak ketika berucap dalam program walkabout bersama masyarakat India di kawasan Buntong.

Tindakan Terhadap Pihak Salah Guna Kotak Bantuan Makanan YBUDR

YAB Menteri Besar Perak beramah mesra dengan sebahagian penerima bantuan makanan YBUDR.

Tindakan Terhadap Pihak Salah Guna Kotak Bantuan Makanan YBUDR

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir tekun memberikan penerangan kepada kaum India yang hadir dalam majlis berkenaan.

Tindakan Terhadap Pihak Salah Guna Kotak Bantuan Makanan YBUDR

YAB Menteri Besar Perak ketika menyantuni salah seorang penerima sumbangan.

Tindakan Terhadap Pihak Salah Guna Kotak Bantuan Makanan YBUDR

 YAB Menteri Besar Perak menyampaikan sumbangan kepada salah seorang pelajar yang hadir dalam program tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive