Projek Agihan Gas Asli Tarik Ramai Pelabur : 23 Februari 2018

Projek Agihan Gas Asli Tarik Ramai Pelabur

Gimik pelancaran majlis pecah tanah projek pengagihan gas asli.

IPOH, 22 FEBRUARI 2018 - Projek sistem pengagihan gas asli di Perak mampu menarik lebih ramai pelabur asing dan tempatan seterusnya merancakkan lagi pertumbuhan perindustrian negeri.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir berkata, Perak agak ketinggalan dari segi perindustrian berbanding negeri lain disebabkan kekurangan kemudahan dan infrastruktur sekali gus pelabur kurang berminat menjalankan kegiatan perindustrian di negeri ini.

“Kita akan dapat melihat perubahan kawasan perindustrian di negeri ini, malah kerajaan negeri juga telah membuat keputusan untuk menyediakan prasarana terkini di kawasan yang sudah dibangunkan kira-kira 30 hingga 40 tahun lepas.

"Inilah (projek sistem pengagihan gas asli) yang sangat kita harapkan dan membantu merancakkan pertumbuhan industri,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis pecah tanah projek itu bagi​​​​​​​ rangkaian paip sepanjang 50 kilometer, di Bandar Meru Raya.

Hadir sama YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Kedua Dato’ Seri Ong Ka Chuan dan YBhg Pengerusi Gas Malaysia Berhad Dato’ Hasni Bin Harun.

YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir berkata, kerajaan negeri juga dapat merangka semula strategi dan dasar berkaitan industri, seiring dengan perubahan dunia industri masa kini.

Sementara itu, YBhg Hasni Bin Harun berkata projek sepanjang 140 kilometer itu yang bermula dari Ayer Tawar, Manjung ke Lembah Kinta membabitkan kos RM180 juta.

Beliau berkata, pihaknya telah dipertanggungjawabkan untuk membina rangkaian paip penyaluran dan pengagihan gas asli bermula dari Ayer Tawar ke Bercham bagi rangkaian utama serta dari Lahat ke Simpang Pulai untuk rangkaian sisian.

“Projek yang bermula sejak akhir 2016 itu telah​​​​​​ ​menyiapkan rangkaian paip sepanjang 31 kilometer​​​, 59 kilometer sedang rancak dibina manakala baki 50 kilometer lagi akan dilaksanakan dan dijangka​​​​​​​ siap sepenuhnya pada suku keempat 2019.

Gas Malaysia membiayai RM120 juta bagi projek itu manakala kerajaan persekutuan memperuntukkan​​​​​​​ RM50 juta dan RM10 juta lagi oleh kerajaan Perak,” kata beliau.

Projek Agihan Gas Asli Tarik Ramai Pelabur

YAB Menteri Besar Perak mendengar penerangan daripada wakil GAS Malaysia.

Projek Agihan Gas Asli Tarik Ramai Pelabur

YAB Menteri Besar Perak ketika proses menandatangani memorandum persefahaman antara kerajaan negeri dan  Gas Malaysia Berhad.

Projek Agihan Gas Asli Tarik Ramai Pelabur

YAB Dato Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd. Kadir bersama tetamu kehormat yang hadir dalam majlis pecah tanah projek pengagihan gas asli.

Projek Agihan Gas Asli Tarik Ramai Pelabur

YAB Menteri Besar Perak bersama YB Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Kedua dalam majlis pecah tanah projek pengagihan gas asli.

Projek Agihan Gas Asli Tarik Ramai Pelabur

Memorandum persefahaman antara Kerajaan Negeri Perak dan Gas Malaysia Berhad.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive