Portal Rasmi Kerajaan Negeri Perak

Taiping Laksana Projek Rintis Bandar Mesra Usia : 30 Oktober 2019

Taiping Laksana Projek Rintis Bandar Mesra Usia

YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail ketika berucap pada Majlis Projek Rintis Age-Friendly@Taiping.

TAIPING, 30 OKTOBER 2019 - Taiping dipilih menjadi bandar pertama di negara ini untuk pelaksanaan fasa pertama projek rintis ‘Age-Friendly City @Taiping’ atau Taiping Bandar Mesra Usia.

YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail berkata, projek rintis itu melibatkan proses perancangan pembangunan yang dijangka mengambil masa selama dua tahun.

“Melihat kepada jangkaan senario kependudukan negara bagi tahun-tahun akan datang, kerajaan melalui Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) dengan kerjasama kerajaan Perak, Majlis Perbandaran Taiping (MPT) dan Tabung Pembangunan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (UNDP) telah melakukan kajian sejak September lepas bagi projek itu di mana Universiti Putra Malaysia (UPM) merupakan perunding utama.

“Buat masa ini, kerajaan menerima suntikan dana sebanyak US$267,000 (RM1.1 juta) daripada UNDP bagi fasa pertama sehingga 2020 untuk kajian menyeluruh terhadap status semasa Taiping sebagai bandar mesra usia berpandukan kepada garis panduan antarabangsa yang dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO),” kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis pelancaran projek rintis berkenaan yang turut dihadiri YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said di Hotel Grand Baron.

Beliau berkata, hasil kajian menyeluruh itu akan diasimilasikan untuk membangunkan Kerangka Menyeluruh Kebangsaan yang  disesuaikan mengikut keperluan tempatan yang boleh diadaptasi di tempat-tempat lain.

“Projek ini juga merupakan satu instrumen untuk menggabungkan peranan setiap individu dalam komuniti dan masyarakat setempat agar persekitaran yang didiami adalah bebas halangan dan selamat dengan  mewujudkan sistem sokongan yang berkesan,” kata beliau.

Tegas beliau, KPWKM mengharapkan  agar konsep bandar mesra usia itu dapat diperluaskan ke seluruh negara dengan kerjasama kerajaan negeri beserta Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Mengulas lanjut, beliau berkata, Perak dijangka menjadi negeri tertua di Malaysia pada tahun 2020 apabila jumlah warga emas mencapai 385,000 orang atau 14.9 peratus daripada jumlah penduduk yang diunjurkan seramai 2.6 juta.

Tambah beliau, merujuk kepada unjuran data daripada Jabatan Perangkaan Malaysia, negara akan mencapai status negara tua, atau aged nation menjelang tahun 2030 apabila dijangkakan 15.3 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk berumur 60 tahun dan ke atas.

“Ini bermakna populasi warga emas Malaysia pada ketika itu adalah 5.8 juta orang berbanding anggaran jumlah penduduk seramai 38.1 juta,” kata beliau.

YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail berkata, menurut WHO, peratusan warga emas yang akan berhijrah atau tinggal di bandar- bandar adalah sama dengan warga muda iaitu pada 80 peratus dan dijangka akan meningkat pada kadar yang sama.

“Lebih ramai warga emas dijangka akan tinggal di kawasan bandar menjelang tahun 2050 mewakili satu per empat daripada jumlah populasi di kawasan bandar di negara membangun,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Wakil Residen UNDP, Niels Knudsen berkata, ketika  bandar di dunia terus berkembang, mewujudkan laluan yang lebih mampan bergantung kepada pengelolaan pertumbuhan bandar yang berjaya.

"Oleh itu, kami sangat teruja dengan prospek projek bandar mesra usia ini, dan berpotensi untuk menggunakan pengalaman  di Taiping sebagai makluman dasar bahawa  negara seperti Malaysia bersedia untuk masa depan," kata beliau.

Taiping Laksana Projek Rintis Bandar Mesra Usia YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said turut berucap pada Majlis Projek Rintis Age Friendly City@Taiping.
Taiping Laksana Projek Rintis Bandar Mesra Usia YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail ketika melakukan gimik perasmian pada Majlis Pelancaran Projek Rintis Age-Friendly@Taiping.

Taiping Laksana Projek Rintis Bandar Mesra Usia

YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail menyampaikan sijil penghargaan rakan strategi kepada YDP MPT, Tuan Borhan Bin Abdul Halim selepas pelancaran majlis berkenaan.
Taiping Laksana Projek Rintis Bandar Mesra Usia YAB Timbalan Perdana Menteri, Dato' Seri Dr Wan Azizah Binti Wan Ismail bersama pihak yang terlibat dalam menjayakan Majlis Pelancaran Projek Rintis Age-Friendly@Taiping.
Taiping Laksana Projek Rintis Bandar Mesra Usia Antara tetamu yang hadir pada Majlis Pelancaran Projek Rintis 'Age-Friendly City@Taiping di Hotel Grand Baron.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive