The Official Portal of The Perak Government

Majlis Penyerahan Projek Dan Kunci Rumah Pangsapuri Simpang Perdana - 20 Februari 2014

Taiping, 20 Februari 2014 -Program Perumahan Rakyat (PPR) Simpang Perdana yang telah siap dibina dengan kos RM 208 juta telah diserahkan kepada YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr Zambry bin Abd Kadir mewakili Kerajaan Negeri Perak oleh YB Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar dan Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Halimah binti Mohamed Sadique.

Projek Program Perumahan Rakyat (PPR) Simpang Perdana ini telah dimulakan pada 1 Jun 2011 dan diiktiraf sepenuhnya serta memiliki Perakuan Siap Menduduki (CPC) pada 30 Disember 2013. PPR yang dibina atas konsep reka dan bina in adalah salah satu PPR yang diiktiraf tercantik di Malaysia.

Setiap unit rumah yang berkeluasan 700 kaki persegi ini dilengkapi dengan 3 bilik tidur, 2 bilik mandi, dapur, ruang tamu dan jemuran. Kemudahan asas yang disediakan ialah tadika, perpustakaan, dewan serbaguna, kedai, gelanggang bola tampar, taman permainan kanak-kanak dan tempat letak kereta.

Bagi PPR di Perak, Kerajaan Persekutuan telah melaksanakan 7 projek termasuklah PPR Simpang Perdana ini yang melibatkan sebanyak 915 unit rumah. Antara lokasi lain adalah di PPR Kampar (29 unit), PPR Sungkai (64 unit), PPR Batu Gajah, ( 9 unit), PPR Ipoh (112 unit) dan PPR Buntong Ipoh (416) unit.

Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Malaysia (KPKT) telah merancang untuk membina 2 lagi lagi projek PPR di Perak iaitu PPR Kamunting dan Seri Iskandar.

Turut hadir ke Majlis Penyerahan Projek dan Penyerahan Kunci Rumah Pangsapuri Simpang Perdana ini ialah YBhg. Ketua Setiausaha KPKT, Dato’ Seri Arpah Abdul Razak; YBhg. Ketua Pengarah Jabatan Perumahan Negara, Datuk Mohamad Yusoff Ghazali dan YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Perladangan, Pertanian, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dato’ Saarani Mohammad.

Penyewa begitu gembira apabila terpilih menerima kunci rumah di Majlis Penyerahan Kunci Rumah kepada Penyewa yang disempurnakan YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Abd Kadir.
Pertukaran MoU Penyerahan dan Pengurusan Pangsapuri Simpang Perdana, Taiping daripada YB Datuk Halimah Mohamed Sadique kepada YAB Dato' Seri DiRaja Dr Zambry Abd Kadir.
YAB Menteri Besar Perak dan YB Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan menandatangi 'plaque' Penyerahan Projek Pangsapuri Simpang Perdana, Taiping.
Sebahagian Penyewa yang menerima kunci di Majlis Penyerahan Kunci Rumah Pangsapuri Simpang Perdana Taiping.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Thursday 24 June 2021, 11:12:53.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive