The Official Portal of The Perak Government

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi SMK Bawong : 5 Julai 2018

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi SMK Bawong

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan melancarkan gimik perasmian SMK Bawong.

SUNGAI SIPUT, 5 JULAI 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizuddin Shah berkenan merasmikan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Bawong, iaitu satu-satunya sekolah menengah harian berasrama pertama dibina di Malaysia untuk masyarakat Orang Asli.

Ketibaan baginda diiringi, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim; DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; DYAM Raja DiHilir, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah serta DYAM Raja Puan Muda, Tunku Soraya Sultan Abdul Halim Mu'azam Shah.

Turut hadir, YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu YB Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Bin Malik; dan YBhg Pengarah Pendidikan Perak, Dato’ Haji Mat Lazim Bin Idris.

Sekolah yang dibina pada 2013 dengan kos hampir RM27 juta itu merupakan hasil sinergi padu antara Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Kementerian Pendidikan dan Kementerian Kerja Raya untuk kemajuan masyarakat Orang Asli dalam pendidikan.

Beroperasi sepenuhnya pada September 2016, sekolah seluas kira-kira enam hektar di Sungai Siput Utara, dalam daerah Kuala Kangsar itu telah dilengkapi capaian Internet berkelajuan tinggi serta kemudahan lain antaranya makmal sains, makmal komputer, makmal bahasa dan bengkel.

Dalam ucapannya, YB Menteri Pendidikan berkata, pembinaan SMK Bawong membawa sumbangan bermakna dalam usaha meningkatkan kemajuan pendidikan dan menjadi pemangkin dalam merancakkan pembangunan luar bandar.

Menurut beliau, dengan keadaan itu akan memberi kesan langsung ke arah peningkatan kualiti hidup masyarakat di kawasan itu.

"Istimewanya sekolah ini apabila menempatkan 100 peratus pelajar Orang Asli.

"Sehubungan itu, kerjasama dalam kalangan warga pendidik khasnya di sekolah ini penting dalam usaha melahirkan insan cemerlang bukan sahaja dalam bidang akademik, tetapi juga terbilang dari segi sahsiah dan peribadi," ujar beliau.

Sesi awal persekolahan, SMK Bawong yang diterajui Encik Anuar Bin Mamat selaku pengetua mempunyai 15 guru dan 219  pelajar Tingkatan 1 dan 2.

Kini, dengan kemudahan 20 bilik darjah, sekolah berkenaan mempunyai 375 pelajar termasuk 40 kategori murid pendidikan khas dengan 36 tenaga pengajar.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi SMK Bawong

YAB Menteri Besar Perak beramah mesra dengan salah seorang pelajar SMK Bawong sambil diperhatikan oleh Tunku Zara Salim.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi SMK Bawong

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama Tunku Zara Salim ketika tiba di SMK Bawong.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi SMK Bawong

Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menandatangani plak perasmian SMK Bawong.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi SMK Bawong

Bangunan SMK Bawong yang telah mula beroperasi sepenuhnya pada September 2016.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 02 August 2021, 12:07:20.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive