The Official Portal of The Perak Government

YAB Menteri Besar Perak Mahu Kempen Kibar Jalur Gemilang Diperhebat : 04 Ogos 2018

YAB Menteri Besar Perak Mahu Kempen Kibar Jalur Gemilang Diperhebat

YAB Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu mengibarkan Jalur Gemilang bersama-sama tetamu yang hadir.

KUALA KANGSAR, 04 OGOS 2018 - YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu mahu kempen kibar Jalur Gemilang di negeri ini dilakukan secara besar-besaran.

Beliau berkata, ia bukan sahaja meliputi bangunan kerajaan malah premis swasta dan rumah kediaman.

“Tahun ini, kita akan sungguh-sungguh kibarkan Jalur Gemilang. Mulai malam ini, kita kibarkan sekurang-kurangnya satu bendera di rumah,” ujar beliau ketika berucap melancarkan Bulan Kebangsaan dan Kibar Jalur Gemilang peringkat negeri Perak 2018 di pekarangan Dewan Jubli Perak.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mohd Gazali Bin Jalal dan YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Penerangan merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana, Dr Abdul Aziz Bin Bari.

YAB Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, kempen besar-besaran itu perlu dilakukan kerana sejak 10 tahun kebelakangan ini, beliau mendapati semangat patriotik di kalangan rakyat semakin berkurangan.

YAB Menteri Besar memberi contoh, tahun lalu, beliau sendiri bersama isteri, Dr Nomee Ashikin Binti Dato’ Mohammed Radzi dan anak-anak mengedarkan Jalur Gemilang di taman perumahannya.

Beliau turut mengingatkan bahawa sambutan Bulan Kebangsaan dan kibar Jalur Gemilang perlu dihayati untuk menimbulkan rasa sayang kepada negara.

“Sambutan ini bukan saja-saja untuk seronok tetapi perlu dihayati dengan penuh kasih sayang kepada negara.

“Kalau kita sayang kepada negara, kita juga mesti benci kepada perkara-perkara yang tidak baik seperti rasuah, penyelewengan, penagihan dadah, maksiat dan lain-lain lagi,” ujar beliau.

Terdahulu, YAB Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu dan isteri turut menyaksikan pelbagai persembahan menarik dan penuh warna warni, antaranya tarian kebudayaan daripada pelajar-pelajar Sekolah Seni Negeri Perak, Sungai Siput dan pancaragam Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) Cina Sam Tet, Ipoh.

YAB Menteri Besar Perak Mahu Kempen Kibar Jalur Gemilang Diperhebat

YAB Menteri Besar Perak dan isteri melawat pameran yang diadakan semasa majlis tersebut.

YAB Menteri Besar Perak Mahu Kempen Kibar Jalur Gemilang Diperhebat

Majlis Kibar Jalur Gemilang Peringkat Negeri Perak disambut meriah dengan kehadiran orang ramai yang membanjiri majlis tersebut.

YAB Menteri Besar Perak Mahu Kempen Kibar Jalur Gemilang Diperhebat

YAB Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu beramah mesra bersama peserta pameran semasa Majlis Kibar Jalur Gemilang Peringkat Negeri Perak.

YAB Menteri Besar Perak Mahu Kempen Kibar Jalur Gemilang Diperhebat

YAB Menteri Besar Perak menyampaikan ucapan semasa Majlis Kibar Jalur Gemilang Peringkat Negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 20 September 2021, 14:53:06.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DISINI >>
 
Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive