The Official Portal of The Perak Government

1,200 Pegawai Dan Anggota Penguat Kuasa Akan Bertugas Sepanjang Hari Raya Aidilfitri : 31 Mei 2019

1,200 Pegawai Dan Anggota Penguat Kuasa Akan Bertugas Sepanjang Hari Raya Aidilfitri

YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Peladangan Negeri, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari ketika berucap dalam majlis yang berlangsung.

PARIT BUNTAR, 31 MEI 2019 - Seramai 1,200 pegawai dan anggota penguatkuasa antaranya Polis Diraja Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan, akan bertugas sepanjang musim perayaan Aidilfitri pada tahun ini.

YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Peladangan Negeri, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari berkata, operasi bersepadu juga akan dijalankan oleh anggota penguatkuasa yang terlibat bermula 29 Mei hingga 12 Jun ini.

“Pelancaran operasi bersepadu itu bertujuan meningkatkan kesedaran pengguna jalan raya mengenai keselamatan di jalan raya dalam usaha mengurangkan kemalangan dan kematian sempena perayaan,” kata beliau dalam sidang media selepas Majlis Pelancaran Ops Bersepadu dan Kempen Keselamatan Jalan Raya bersempena Perayaan Hari Raya Aidilfitri peringkat negeri di Pasar Raya Mydin Parit Buntar.

Tambah beliau, sebanyak 18 jalan raya di Perak dikenal pasti sebagai laluan yang berisiko dan mempunyai kadar kemalangan tinggi menjelang musim perayaan Aidilfitri.

“Antara jalan terlibat adalah Jalan Keramat Pulai-Cameron Highlands, Jalan Ipoh- Lumut berhampiran Simpang Bota, Jalan Kuala Sepetang-Taiping dan Jalan Sitiwan-Taiping.

“Turut dikenal pasti adalah Jalan Raya Timur Barat Gerik ke Jeli, Jalan Kuala Kangsar-Gerik-Pengkalan Hulu dan Jalan Kuala Kangsar-Gerik-Pengkalan Hulu,” ujar beliau.

Selain itu, tegas beliau, statistik polis menunjukkan jumlah kemalangan raya di Perak berjumlah 37,034 pada tahun lalu berbanding 38,587 pada 2017.

"Jumlah kematian juga mencatatkan penurunan iaitu 689 kematian pada tahun lalu berbanding 711 pada tahun 2017," kata beliau.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, PLUS Malaysia Berhad juga menggerakkan 156 petugas untuk memastikan kelancaran dan keselesaan pengguna jalan raya.

"PLUS menjangkakan sebanyak 1.9 juta pengguna jalan raya akan melalui negeri ini tahun ini berbanding 1.4 juta kenderaan pada tahun 2018 iaitu peningkatan sebanyak 0.5 peratus,” ujar beliau.

Tambah beliau, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia negeri Perak juga menempatkan 42 jentera di empat plaza tol iaitu di Slim River, Tapah, Kuala Kangsar dan Taiping.

1,200 Pegawai Dan Anggota Penguat Kuasa Akan Bertugas Sepanjang Hari Raya Aidilfitri YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Peladangan Negeri, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari ketika tiba dalam majlis bersempena Perayaan Hari Raya Aidilfitri peringkat negeri.
1,200 Pegawai Dan Anggota Penguat Kuasa Akan Bertugas Sepanjang Hari Raya Aidilfitri Antara penguatkuasa yang hadir pada majlis yang berlangsung.
1,200 Pegawai Dan Anggota Penguat Kuasa Akan Bertugas Sepanjang Hari Raya Aidilfitri YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Peladangan Negeri, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari melakukan flag off terhadap jentera penguatkuasa yang terlibat dalam operasi bersepadu.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 20 September 2021, 14:53:06.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DISINI >>
 
Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive