The Official Portal of The Perak Government

YAB Menteri Besar Perak Cadang Jenamakan Semula Taman Herba : 30 Mac 2015

Taman Herba
Kakitangan Taman Herba membawa Menteri Besar Perak melawat tapak semaian herba.

IPOH, 25 MAC 2015 - YAB Dato’ Seri Diraja Dr Zambry Bin Abdul Kadir, Menteri Besar Perak telah mengadakan lawatan ke Taman Herba untuk membuat tinjauan susulan dan bercadang melakukan penjenamaan semula terhadap Taman Herba di Kampung Kepayang, Simpang Pulai, Perak.

Tujuan lawatan itu diadakan adalah untuk memperkemaskan lagi serta melakukan penjenamaan semula kepada Taman Herba. Hal ini kerana, taman berkenaan mempunyai potensi yang besar dan ianya selaras dengan hasil usaha Kerajaan Negeri untuk mempelbagaikan industri pertanian.

“Taman Herba ini mempunyai potensi yang cukup besar kerana lokasinya yang cukup strategik iaitu hanya berada lebih kurang 10 minit perjalanan dari susur keluar Tol Lebuhraya Utara Selatan”. Jelasnya di sidang media selepas lawatan di sekitar Taman Herba.

Dalam lawatan kerja beliau ke luar negara baru-baru ini secara tidak langsung memberi inspirasi untuk menjadikan Taman Herba sebagai salah satu produk eko-pelancongan yang berasaskan herba untuk menarik lebih ramai lagi pelancong datang ke Negeri Perak.

YAB Menteri Besar Perak telah mendapatkan khidmat nasihat daripada pakar-pakar herba dan juga daripada pakar-pakar universiti tempatan dan luar negara. Tambahan lagi, beliau juga berkata bahawa pihaknya telah mengadakan perbincangan dengan konsultan yang merupakan seorang Profesor terkenal di dunia untuk berkunjung ke Taman Herba bagi meningkatkan kualiti ke tahap antarabangsa.

Selain daripada industri pelancongan, beliau juga berkata pihaknya telah mengadakan perbincangan dengan beberapa pihak untuk mewujudkan kampus di negeri ini sebagai kampus pengajian herba.

“Saya telah pun mengadakan perbincangan secara tidak langsung dengan beberapa pakar daripada dalam negara termasuk professor daripada Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan cadangan daripada MARA”.

Beliau bercadang Kolej Komuniti Lenggong sebagai kampus pengajian herba kerana mempunyai keluasan kampus yang agak besar dan sesuai dijadikan tanaman herba.

Taman Herba Wakil pihak Taman Herba memberikan penerangan kepada YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abdul Kadir di Laman Warisan 2.
Taman Herba YAB Dato' Seri Diraja Dr Zambry Bin Abdul Kadir bersama Pegawai Pertanian lain menaiki trem untuk melawat tapak kawasan.

Sumber: Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Thursday 24 June 2021, 11:12:53.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive