The Official Portal of The Perak Government

Pavilion Perak - Inisiatif Kerajaan Negeri Memperkenalkan Dan Mempromosikan Produk Usahawan Tempatan : 7 Disember 2016

Keberangkatan tiba DYMM Sultan Perak bersama DYMM Raja Permaisuri Perak ke Pavilion Perak, Serdang

Keberangkatan tiba DYMM Sultan Perak bersama DYMM Raja Permaisuri Perak ke Pavilion Perak, Serdang

SERDANG, 7 DISEMBER 2016 - Pavilion Perak yang mula dibina pada 11 Mac 2014 dan telah siap sepenuhnya pada 19 November 2014 merupakan salah satu inisiatif kerajaan negeri bagi memperkenalkan dan mempromosikan produk-produk usahawan tempatan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Pertanian, Perladangan, Penerangan dan Pembangunan Modal Insan, Dato’ Saarani bin Mohamad berkata, Pavilion Perak juga dapat meningkatkan rangkaian hubungan (networking) antara usahawan-usahawan dalam dan luar negeri, di samping mengeratkan hubungan kerjasama antara jabatan dan agensi kerajaan di Negeri Perak.

“Pentadbiran Kerajaan Negeri amat yakin kewujudan Pavilion Perak ini mampu menjadi medium terbaik kepada usahawan-usahawan pertanian, terutamanya golongan belia, dalam mengetengahkan dan mempromosikan produk pertanian dan hasil ladang yang seterusnya membuka peluang kepada mereka untuk meluaskan pasaran memandangkan pameran ini turut dikunjungi oleh pelawat-pelawat dari luar negara.” kata YB Dato’ Saarani bin Mohamad ketika menyampaikan ucapan beliau sempena Majlis Perasmian Pavilion Negeri Perak Sempena Malaysia Agriculture, Horticulture & Agrotourism Show (MAHA) 2016 di Serdang.

Menurut beliau lagi, diharapkan melalui penyertaan kerajaan negeri dalam MAHA yang dianjurkan dapat memberi ruang usahawan tani Negeri Perak,  bukan sahaja sekadar menjadi peserta, tetapi dapat mewujudkan juga rangkaian pemasaran produk-produk yang ingin dipasarkan.

“Penyertaan Negeri Perak dalam MAHA 2016 adalah tanda sokongan kerajaan negeri, terhadap usaha-usaha kerajaan persekutuan mempromosi dan memperkenalkan produk agro dan teknologi makanan.

Sehubungan itu besar harapan agar MAHA 2016 ini, dapat dijadikan platform terbaik kepada pengusaha-pengusaha tempatan khususnya dari Negeri Perak sendiri dalam menonjolkan produk masing-masing sebagai kaedah pemasaran yang berkesan.” kata YB Dato’ Saarani bin Mohamad.

Pada majlis tersebut, DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuiddin Shah berkenan mencemar duli bagi menyempurnakan Majlis Perasmian Pavilion Perak Sempena Malaysia Agriculture, Horticulture & Agrotourism Show (MAHA) 2016.

Turut berangkat mengiringi baginda, DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim.

Hadir sama ke majlis perasmian Pavilion Perak, YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir, YB Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Tajuddin bin Abdul Rahman, YB Dato' Sri Haji, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan, Barisan EXCO Kerajaan Negeri dan ketua-ketua jabatan.

Pavilion Perak yang akan dirasmikan oleh DYMM Sultan Perak ini dibina berinspirasi Istana Kenangan, Kuala Kangsar. Ia menerapkan elemen Tradisional Melayu Negeri Perak dengan penggunaan bumbung lima, bumbung limas, tunjuk langit dan papan cantik (fascia board), selain penggunaan anyaman dinding tepas, ukiran di atas jenang tingkap bermotif bunga-bungaan dan tumbuh-tumbuhan. Selain itu, pintu masuk ke Pavilion Perak ini turut menerapkan penggunaan gegunung yang menyerlahkan keunikan seni bina pavilion ini.

Selain itu pintu masuk ke Pavilion Perak ini menerapkan penggunaan gegunung yang menyerlahkan keunikan seni bina pavilion ini. Pavilion ini menampilkan dua ruang pameran, sebuah Perak Cafe, ruang jualan buah-buahan, pentas kebudayaan, sudut demonstrasi dan kemudahan bilik rehat.

DYMM Sultan Nazrin Shah merasmikan bangunan Pavilion Perak sambil diperhatikan YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir DYMM Sultan Nazrin Shah merasmikan bangunan Pavilion Perak sambil diperhatikan YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir.
DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim mencemar duli melihat pameran membuat dan mengukir labu dan pasu DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim mencemar duli melihat pameran membuat dan mengukir labu dan pasu.
DYMM Sultan Nazrin mencemar duli melawat ke gerai menujual buah-buahan di Pavilion Perak DYMM Sultan Nazrin mencemar duli melawat ke gerai menujual buah-buahan di Pavilion Perak.
YAB Menteri Besar Perak, memperlihatkan bakat memasak beliau sempena program perasmian Pavilion Perak YAB Menteri Besar Perak, memperlihatkan bakat memasak beliau sempena program perasmian Pavilion Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Copyright © 2020 Perak State Government. Last Updated : Monday 20 September 2021, 14:53:06.
Best Display: 1600 x 900 Pixels via Mozilla Firefox at RESPONSIVE SET UP.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DISINI >>
 
Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive