• Laman Utama
  • Berita Utama
  • Warga SUK Perak Perlu Tingkatkan Produktiviti Kerja Yang Dipertanggungjawabkan : 12 Oktober 2018

Warga SUK Perak Perlu Tingkatkan Produktiviti Kerja Yang Dipertanggungjawabkan : 12 Oktober 2018

Warga SUK Perak Perlu Tingkatkan Produktiviti Kerja Yang Dipertanggungjawabkan

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berucap dalam majlis tersebut.

IPOH, 12 OKTOBER 2018 - Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) digesa supaya meningkatkan produktiviti kerja dalam perkhidmatan awam selaras dengan kenyataan yang dikeluarkan YAB Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Bin Mohamad sebelum ini.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, perkara itu perlu diberikan perhatian selain pada masa sama mampu membantu meningkat imej dan kredibiliti kerajaan negeri di mata semua pihak termasuk rakyat.

“Saya ingin memetik apa yang telah disebut YAB Perdana Menteri bahawa dengan kerajaan Malaysia Baharu ini kita juga perlu memantapkan perkhidmatan awam.  Sebagai YB Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru dilantik, saya bersama rakan memikul tanggungjawab untuk meningkatkan produktiviti dan perkhidmatan kita.

“Mungkin diperingkatkan pusat juga, kita akan dengar beberapa dasar dan juga strategi yang akan diumumkan oleh YAB Perdana Menteri dan YBhg Ketua Setiausaha Negara. Jadi, kita akan pantau dan adaptasi dan berdasarkan apa yang akan direncanakan,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam Majlis Perjumpaan dan Amanat YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak Bersama Semua Warga Bangunan Perak Darul Ridzuan di Dewan Serbaguna.

Turut hadir YB Penasihat Undang-Undang Negeri Perak, Dato’ Rohana Binti Abd Malek, YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Abu Bakar Bin Haji Said, YBrs Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Tuan Zulazlan Bin Abu Hassan dan YBrs Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pentadbiran), Puan Nor Sham Binti Rahman.

Beliau berkata, para kakitangan SUK juga perlu menggunakan kaedah pemikiran kritikal (critical thinking) dan pemikiran intergratif (intergrative thinking) bagi memastikan tugasan dan tanggungjawab yang telah diamanahkan kepada mereka dapat diselesaikan dengan penuh efisien.

“Pemikiran kritikal ini merupakan kaedah yang perlu dan amat penting untuk digunakan khususnya dalam melaksanakan tugas dengan lebih efektif dan efisien.

Manakala pemikiran intergratif pula bermaksud apa pun cabaran yang kita hadapi dalam sesuatu tugasan, ia akan dapat diatasi dengan pemikiran yang intergratif,” ujar beliau.

Selain itu, YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, beliau berharap semua kakitangan SUK Perak dapat membantu dan melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan dengan penuh komitmen.

“Perkara ini juga perlu diberikan penekanan kerana antara satu tanggungjawab besar yang saya perlu pikul adalah mengembalikan kegemilangan perkhidmatan awam.

Warga SUK Perak Perlu Tingkatkan Produktiviti Kerja Yang Dipertanggungjawabkan

 

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman ketika menghadiri majlis berkenaan.

Warga SUK Perak Perlu Tingkatkan Produktiviti Kerja Yang Dipertanggungjawabkan

 

YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman bersalaman dengan warga SUK Perak yang hadir ke majlis itu.

Warga SUK Perak Perlu Tingkatkan Produktiviti Kerja Yang Dipertanggungjawabkan

 

YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak beramah mesra bersama penjawat awam yang hadir dalam majlis tersebut.

Warga SUK Perak Perlu Tingkatkan Produktiviti Kerja Yang Dipertanggungjawabkan

Imam Masjid Negeri membacakan doa sempena permulaan majlis tersebut.

Warga SUK Perak Perlu Tingkatkan Produktiviti Kerja Yang Dipertanggungjawabkan

Sebahagian daripada kakitangan SUK Perak menghadiri taklimat amanat YB Setiausaha Kerajaan Negeri.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive