• Laman Utama
  • Berita Utama
  • 1,200 Penuntut IPT Anak Perak Terima Bantuan Mahasiswa Terkesan Covid-19.: 29 Disember 2020

1,200 Penuntut IPT Anak Perak Terima Bantuan Mahasiswa Terkesan Covid-19.: 29 Disember 2020

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Haji Saarani bin Mohamad bergambar bersama para pelajar.

IPOH, 29 Disember 2020 — Seramai 1,200 mahasiswa anak Perak B40 layak menerima bantuan RM150 secara ‘one-off’ bagi meringankan beban mereka yang terkesan akibat COVID-19.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’Haji Saarani bin Mohamad berkata, kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Pendidikan dan Pengajian Tinggi telah memperuntukkan RM200 ribu bagi tujuan itu.

“Peruntukan ini melibatkan pemberian sebanyak RM150 untuk diagihkan kepada mahasiswa yang layak dan menepati kriteria ditetapkan,” katanya ketika menyampaikan Bantuan Khas Mahasiswa di Bangunan Perak Darul Ridzuan, hari ini.

Hadir sama, YB Penasihat Undang-Undang Negeri Perak, Tuan Azmir Shah bin Zainal Abidin; YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Zulazlan bin Abu Hassan; YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia, Encik Ahmad Saidi bin Mohamad Daud; YB Pengerusi Jawatankuasa Perladangan, Pertanian dan Industri Makanan, Tuan Haji Razman bin Zakaria serta Pengarah Pusat Aspirasi Anak Perak (PASAK), Ybrs.Tuan Haji Misbahul Munir bin Masduki.

Jelasnya lagi, bantuan tersebut melibatkan seramai 551 mahasiswa untuk fasa pertama dimana pembayaran telah mula disalurkan pada 18 Disember lalu manakala baki 649 mahasiswa akan menerima bayaran bermula Januari bagi fasa kedua melalui transaksi atas talian.

“Di antara kriteria utama yang diambil kira dalam pemberian bantuan adalah mahasiswa yang mempunyai pendapatan isi rumah di bawah kemiskinan dan mahasiswa yang terjejas akibat daripada pengumuman penangguhan pendaftaran oleh Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) bagi kemasukan Oktober lalu,” katanya.

Kerajaan negeri amat memahami kesukaran yang dihadapi mahasiswa dan berharap usaha yang dijalankan dapat mengurangkan beban mahasiswa.

“Usaha yang dilaksanakan ini diharap dapat mengurangkan beban kos sara hidup serta menampung keperluan tambahan seperti membeli data mudah alih, pembelian aplikasi webinar, bahan rujukan pembelajaran dan lain-lain keperluan akademik,” katanya lagi.

Sementara itu, keprihatinan Kerajaan Negeri Perak itu disambut baik oleh mahasiswa dalam membantu nasib mereka yang terkesan.

Wong Kin Hou, 20 tahun, seorang penuntut Universiti Malaya berkata usaha kerajaan negeri ini dianggap sebagai sesuatu yang baik dan patut diteruskan dalam membela nasib mahasiswa yang kurang berkemampuan.

“Bantuan yang diberikan ini sedikit sebanyak membantu saya dalam meneruskan pelajaran dan  bantuan seperti ini wajar  diteruskan kerana kita tidak tahu bila akan berakhirnya wabak pandemik ini.

“Saya amat menghargai usaha yang telah ditunjukkan oleh pihak Kerajaan Negeri Perak dan saya berharap agar wabak pandemik ini dapat berakhir dengan cepat supaya saya dapat meneruskan pembelajaran saya seperti biasa,” katanya.

Seorang lagi penuntut Universiti Teknologi Mara, Nur Firas Inani binti Zainal, 20 tahun, berkata, program bantuan sebegini perlu diperluaskan ke seluruh negeri Perak kerana ramai lagi di luar sana yang memerlukan bantuan seperti ini.

“Bantuan seperti ini perlu diperluaskan kerana ramai di luar sana terlepas pandang akan usaha Kerajaan Negeri Perak dalam membela nasib mahasiswa seperti saya.

“Usaha yang telah ditunjukkan ini amat membantu saya dalam menyediakan keperluan belajar seperti data mudah alih yang amat diperlukan untuk pembelajaran dalam talian seperti yang ditetapkan oleh pihak universiti dalam meneruskan pelajaran sebagai seorang mahasiswa,” katanya.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Jumaat 22 Januari 2021, 16:45:14.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat

Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: Sistem Pengurusan Aduan Awam - SISPAA

QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive