Executive Talk Dan Amanat Tahun Baharu 2021 YAB Menteri Besar Perak.: 1 Februari 2021.

YAB Menteri Besar Perak menyampaikan amanat Tahun Baru 2021.

IPOH, 1 Februari 2021- Sempena Executive Talk dan Amanat Tahun Baharu 2021 YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Saarani bin Mohamad menekankan lima aspek yang perlu diberi fokus sepanjang tahun 2021.

Kesemua lima fokus ini juga merupakan kunci kepada agenda penting Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan. Lima fokus tersebut adalah seperti berikut:-

 1. Merangsang Ekonomi Yang Berdaya Tahan

YAB Menteri Besar menyarankan agar kerajaan negeri melihat peluang-peluang penjanaan hasil kepada negeri pada tahun 2021 tanpa memperkenalkan cukai-cukai baru yang boleh membebankan rakyat dan pemain industri. Pelbagai kaedah boleh difikirkan antaranya:-

 • Pendekatan lebih mesra untuk mengutip hasil dengan meneruskan pemberian diskaun tunggakan cukai tanah atau pengecualian denda lewat cukai tanah. Ini secara tidak langsung menggalakan pembayar cukai untuk membayar cukai dengan segera selain berpotensi menarik lebih ramai orang untuk membayar cukai.
 • Mengkaji semula perjanjian-perjanjian dan dasar-dasar sedia ada yang boleh membawa manfaat kepada negeri dan rakyat terutama dalam sektor yang melibatkan tanah, air dan sumber hutan.
 • Meningkatkan penguatkuasaan dan mengelakkan ketirisan hasil dengan memastikan hasil negeri tidak dieksploitasi oleh mana-mana pihak secara haram.
 • Meneroka hasil-hasil baharu dengan memanfaatkan potensi Perak yang berada dalam kedudukan yang strategik di samping adanya sumber dan aset seperti mineral, sumber asli, pelabuhan serta kekayaan flora dan fauna.
 • Fokus kepada bidang pertanian yang dilihat begitu penting demi menjamin sekuriti makanan.
 1. Memantapkan Sistem Penyampaian Awam

YAB Menteri Besar menggariskan 3 pendekatan yang boleh diterapkan oleh penjawat awam negeri Perak dalam menambahbaik penyampaian perkhidmatan:

 • Pasang telinga, buka mata - Sikap ini perlu diterapkan dalam kalangan kita agar lebih peka dengan masalah yang berlaku di sekeliling dan mengambil tindakan awal untuk menanganinya.
 • Turun padang, atur langkah penyelesaian - Sikap mendekati rakyat secara proaktif ini perlu dijadikan amalan setiap jabatan, kita tidak boleh lagi sekadar duduk di pejabat untuk menerima aduan dan perlu sentiasa berada di lapangan untuk mengenal pasti isu-isu, mengetahui masalah dan keperluan rakyat.
 • Bersama berganding bahu - Sikap kebersamaan perlu diperkukuhkan di antara agensi negeri dan persekutuan termasuk badan berkanun dan GLC serta menolak ke tepi perbezaan status quo dan ego. Semua jabatan dan agensi berganding bahu demi mencapai matlamat untuk kepentingan bersama, bukan kepentingan individu tetapi lebih kepada shared goal yang hendak direalisasikan.
 1. Menegakkan Keadilan Sosial dan Pembasmian Kemiskinan

YAB Menteri Besar menegaskan bahawa Pembasmian kemiskinan perlu kembali menjadi agenda penting kerajaan. Projek-projek berimpak tinggi perlu dilipatgandakan bagi menangani isu kemiskinan, pengangguran dan mengurangkan jurang pendapatan.

 1. Memacu Pemodenan dan Budaya Pendigitalan

YAB Menteri Besar menyifatkan bahawa Kerajaan Negeri akan memudah cara dan memberi sokongan yang tidak berbelah bahagi atas usaha peningkatan infrastruktur digital dengan matlamat untuk menambah baik liputan dan kualiti perkhidmatan telekomunikasi untuk memastikan kesinambungan dan kepelbagaian infrastruktur dalam menyokong ekosistem digital serta memastikan perkhidmatan yang berkualiti disediakan kepada pengguna.

 1. Meneraju Kelestarian Sumber dan Alam Sekitar

YAB Menteri Besar menuntut agar Kerajaan negeri komited untuk menjadi peneraju kelestarian sumber dan alam sekitar dengan mewujudkan suatu pelan yang holistik untuk mempromosikan agenda “Perak Bumi Lestari”. Agenda ini diharap mampu mengerakkan pembangunan negeri secara lestari.

Strategi melaksanakan agenda Perak Bumi Lestari saya gariskan  seperti berikut:-

 • Membudayakan Pemeliharaan dan Pemuliharaan Alam Sekitar - Antara usaha yang perlu diberi tumpuan di bawah strategi ini adalah meningkatkan pendidikan dan kesedaran awam terhadap alam sekitar; melaksanakan tindakan segera dan proaktif bagi menangani isu dan masalah berkaitan alam sekitar serta memperkukuh peranan sektor swasta dalam pengurusan alam sekitar. Amalan menghindari plastik sekali guna atau single use plastic misalnya perlu diterapkan di jabatan masing-masing sebagai sebahagian daripada proses pembudayaan.
 • Membina Persekitaran Kondusif Berlandaskan Teknologi Hijau - Kerajaan negeri mengalu-alukan kerjasama dengan pihak swasta melalui Public Private Partnership (PPP) bagi melaksanakan inisiatif-inisiatif teknologi hijau bagi menyokong pembinaan persekitaran kondusif. Contoh-contoh projek berasaskan sumber tenaga boleh diperbaharui (renewable energy) adalah seperti tenaga solar, hidro, geoterma dan sebagainya. Para pelabur berkaitan industri teknologi hijau akan berminat untuk melabur jika kita menyediakan insentif atau pakej yang menarik untuk mereka.
 • Memastikan Pembangunan Seimbang - Kerajaan Negeri Perak komited untuk merangka strategi pembangunan yang seimbang, yakni menjaga dan memulihara alam semula jadi di samping melaksanakan pembangunan. Antara fokus di bawah strategi ini adalah mengharmoni dan mengintegrasi dimensi alam sekitar dalam dasar semua sektor; serta memantapkan penguatkuasaan berkaitan isu-isu alam sekitar.

Kelima-lima teras utama tersebut disampaikan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Saarani bin Mohamad dalam ucapannya pada Majlis Executive Talk dan Perutusan Tahun Baru 2021 yang dilakukan secara maya di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Turut hadir, YB Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Hj Mohamed Zahir bin Abd. Khalid; YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Ahmad Suaidi Bin Abd. Rahim; YB Penasihat Undang-Undang Negeri, Tuan Azmir Shah bin Zainal Abidin; YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Zulazlan Bin Abu Hassan serta YB Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Perak.

Dalam perkembangan sama, ia merupakan majlis pertama yang dilakukan secara maya dengan melibatkan semua barisan ADUN, ketua jabatan negeri dan ketua jabatan persekutuan di negeri Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Jumaat 26 Februari 2021, 08:08:03.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey

 

Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive