70,000 Pelajar B40 Terpilih, Terima Telefon Pintar Dan Sim Kad Percuma. 1 April 2021

YAB Menteri Besar Perak bergambar bersama pelajar yang menerima bantuan telefon pintar pada Majlis Pelancaran Penyerahan Telefon Pintar di Dewan Dato’ Hambal, Bota.

PARIT, 1 April 2021- Kerajaan Negeri Perak di bawah inisiatif Program Tuisyen Cikgu Saarani telah melancarkan Penyampaian Telefon Pintar Peringkat Negeri Perak bersempena Program Menteri Besar Bersama Rakyat (MESRA) di Parlimen Parit.

Inisiatif tersebut merupakan sumbangan daripada Yayasan YTL dan usaha daripada YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia, Encik Ahmad Saidi bin Mohamad Daud bagi mengupayakan pendidikan pelajar dalam kalangan keluarga berpendapatan rendah (B40).

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Saarani bin Mohamad berkata, sebanyak 20,000 unit telefon pintar berserta sim kad yang dilengkapi dengan pelan data sebanyak 10GB setiap bulan secara percuma untuk tempoh setahun akan diberikan kepada pelajar terpilih.

“Selain itu, sebanyak 50,000 sim kad yang dilengkapi dengan pelan data 40GB bagi tempoh 60 hari akan diberikan kepada 50,000 pelajar tepilih di seluruh daerah di Negeri Perak.

“Jadi secara keseluruhannya, seramai  70,000 pelajar atau murid sekolah di Negeri Perak akan menerima manfaat melalui inisiatif yang akan dijalankan secara berperingkat bermula hari ini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media Majlis Penyampaian Telefon Pintar Peringkat Negeri Perak di Dewan Dato’ Ahmad Hambal, Bota di sini.

Hadir sama, YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim; YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi dan Sumber Manusia Negeri, Encik Ahmad Saidi bin Mohamad Daud;YB Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Komunikasi dan Multimedia Perak merangkap ADUN Bota, Encik Khairul Shahril bin Mohamed; YB Ahli Parlimen Parit, Dato’ Mohd Nizar bin Zakaria dan Pengarah Eksekutif YTL Corporation Berhad, Encik Syed Abdullah Alhadad.

Jelas YAB Dato’ Saarani bin Mohamad lagi, walaupun sesi persekolahan bermula Mac lalu, kerajaan negeri tetap komited dalam memastikan pelajar-pelajar khususnya yang kurang berkemampuan dapat menggunakan sepenuhnya bantuan yang disediakan untuk meningkatkan prestasi akademik melalui kaedah pembelajaran secara online.

“Bagi mengembalikan kegemilangan Negeri Perak sebagai pusat pendidikan utama, pelbagai perancangan telah dirangka bagi meningkatkan pencapaian akademik pelajar samada dalam jangka masa pendek atau panjang di bawah inisiatif Cikgu Saarani yang sedang diperhebatkan.

“Selain itu kita akan terus memberi fokus bagi memastikan tiada golongan yang dipinggirkan di dalam sistem pendidikan inklusif bagi mencungkil potensi setiap pelajar melalui kaedah penyediaan pendidikan berkualiti,” katanya.

Terdahulu  YAB Dato’ Saarani bin Mohamad telah menghadiri Program Beramah Mesra bersama Orang Kena Pengawasan (OKP).

Dalam program tersebut, beliau telah meluangkan masa bagi memberi sokongan dan semangat kepada OKP yang sedang dalam proses pemulihan untuk tidak berputus asa dalam hidup mereka.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 22 April 2021, 15:38:55.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive