Kembali Ke Senarai Info Bahagian / Unit..

 1. Profil Bahagian
 2. Visi, Misi dan Objektif
 3. Fungsi
 4. Carta Bahagian

Bahagian Dewan Negeri dan MMK
Aras 2, Bangunan Perak Darul Ridzuan,
Jalan Panglima Bukit Gantang Wahab,
30000 Ipoh Perak

Tel: 05-2095000 samb. 5223
Faks: 05-2413687
Muhammad Nazri Bin Abdullah
Setiausaha Bahagian
Bahagian Dewan Negeri dan
Majlis Mesyuarat Kerajaan
 

VISI

Memperkasa jentera pentadbiran negeri bagi mencapai taraf dunia pada 2015 bagi meningkatkan kebajikan,kesejahteraan dan kemakmuran rakyat.

MISI

Kami anggota Bahagian Dewan Negeri & MMK berikrar dan beriltizam untuk memberikan perkhidmatan berkualiti demi memenuhi kehendak pelanggan dan pihak-pihak yang berkepentingan.

OBJEKTIF

 • Menjadikan jentera pentadbiran yang cekap dan tadbir urus sempurna.
 • Meningkatkan pembangunan ekonomi, sosial serta kualiti hidup rakyat secara adil dan saksama.
 • Menjana dan menaikkan imej Kerajaan Negeri.

FUNGSI UTAMA

 • Mengurus dan mentadbir hal-hal yang berkaitan dengan Persidangan Dewan Negeri.
 • Mengurus dan menyempurnakan hal-hal yang berkaitan dengan mesyuarat Majlis Mesyuarat Kerajaan (EXCO).
 • Memberi perkhidmatan kepada Ahli-ahli Dewan Negeri serta Bekas Ahli-ahli Dewan Negeri yang melibatkan Tuntutan Elaun Perjalanan / Keistimewaan dan kemudahan seperti yang terkandung di dalam Enakmen Anggota Pentadbiran dan Dewan Negeri (Saraan) (Pindaan) 1993 serta urusan Ganjaran dan Pencen.
 • Menguruskan Hal-hal yang berkaitan dengan Persatuan Parlimen Komanwel (CPA) serta Persidangan Speaker-Speaker SeMalaysia
 • Mengurus dan memproses Pencalonan Darjah Kebesaran dan Pingat - Pingat Negeri serta persiapan untuk Istiadat Penganugerahan Darjah Kebesaran dan Pingat-Pingat Negeri sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan D.Y.M.M Paduka Seri Sultan Perak.
 • Menerima dan menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan Lembaga Jemaah Pengampunan Negeri Perak.
 • Menerima dan menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan Penahanan dan Pembebasan Pesakit Hospital Bahagia, Ulu Kinta, Perak.
 • Menjalankan tugas-tugas sebagai Pembantu Khas kepada Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan di dalam melaksanakan tugas harian mereka.


Klik carta di atas untuk paparan lebih jelas.

.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Jumaat 26 Februari 2021, 08:08:03.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities
Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey

 

Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive