Bantuan Persekolahan Diagih Sama Adil Kepada Semua Jenis Sekolah : 1 April 2018

Bantuan Persekolahan Diagih Sama Adil Kepada Semua Jenis Sekolah

YB Dato' Seri Mahdzir berucap dalam majlis tersebut.

PARIT BUNTAR, 1 APRIL 2018 - Sejak tahun 2010, kerajaan sentiasa memastikan bantuan persekolahan kepada semua jenis aliran sekolah di negara ini, disalurkan secara adil tanpa berlaku sebarang unsur ‘pilih kasih’.

YB Menteri Pendidikan, Dato’ Seri Mahdzir Bin Khalid berkata, dakwaan bahawa kerajaan mengetepikan kepentingan sekolah jenis kebangsaan (SJK) Cina dan Tamil selama ini tidak tepat kerana kesemua sekolah jenis itu menerima peruntukan RM50 juta setiap tahun.

Menurutnya, peruntukan itu diagihkan dengan nilai amaun sama dengan sekolah agama rakyat, sekolah masyarakat Orang Asli, sekolah mubaligh dan sekolah-sekolah lain di seluruh negara.

Sebagai contoh, sejak tahun 2010, kerajaan di bawah pimpinan YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abd Razak membelanjakan peruntukan besar dari aspek penyelenggaraan, baik pulih dan bina baharu sekolah jenis kebangsaan (SJK) Tamil di seluruh mencapai lebih RM900 juta.

“Sebenarnya YAB Perdana Menteri meletakkan keutamaan besar dalam bidang pendidikan negara tanpa mengira bangsa, agama dan warna kulit.

“Justeru, saya fikir hala tuju pendidikan negara sebenarnya lebih terjamin dan berwawasan jauh dengan penyediaan ‘roadmap’ pendidikan negara disediakan kerajaan ketika ini,” ujar beliau kepada media selepas merasmikan Program Jelajah Pendidikan Kementerian Pendidikan Malaysia 2018, di Mydin Mall Parit Buntar di sini.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Seri Abdul Puhat Bin Mat Nayan.

Beliau berkata, sebagai contoh, Kementerian Pendidikan kini sedang berusaha mempertingkatkan kebolehcapaian Internet di sekolah-sekolah luar bandar daripada capaian 5 megabait sesaat kepada 10 megabait sesaat atau lebih daripada itu.

Menyedari pentingnya penyediaan capaian Internet yang kondusif kepada pelajar dan guru sekolah, beliau menegaskan sejumlah lebih 10,000 sekolah yang kini dalam perhatian pihaknya bagi dipertingkatkan perkhidmatan itu.

Bantuan Persekolahan Diagih Sama Adil Kepada Semua Jenis Sekolah

YB Dato' Seri Mahdzir beramah mesra dengan salah seorang pelajar yang terbabit dalam program tersebut.

Bantuan Persekolahan Diagih Sama Adil Kepada Semua Jenis Sekolah

YB Dato' Seri Mahdzir beramah mesra dengan YB Dato' Seri Abdul Puhat dalam program terbabit.

Bantuan Persekolahan Diagih Sama Adil Kepada Semua Jenis Sekolah

YB Dato' Seri Mahdzir bersama pelajar-pelajar sekolah yang terbabit dalam program tersebut.

Bantuan Persekolahan Diagih Sama Adil Kepada Semua Jenis Sekolah

YB Menteri Pendidikan dan YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak antara tetamu kehormat yang hadir dalam majlis tersebut.

Bantuan Persekolahan Diagih Sama Adil Kepada Semua Jenis Sekolah

YB Menteri Pendidikan ketika melakukan lawatan dalam program berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive