Penjawat Awam Perlu Ikut Garis Panduan Jabatan Perkhidmatan Awam : 3 April 2018

Penjawat Awam Perlu Ikut Garis Panduan Jabatan Perkhidmatan Awam

YAB Menteri Besar Perak bersama sebahagian kakitangan awam yang menyertai Wacana TN50.

IPOH, 3 APRIL - Penjawat awam yang berkemungkinan dicalonkan sebagai wakil rakyat oleh mana-mana parti pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) perlu meletakkan jawatan sepertimana termaktub dalam garis panduan ditetapkan Jabatan Perkhidmatan Awam.

YBhg. Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Tan Sri Zainal Rahim Bin Seman berkata, ia merupakan satu prosedur biasa dan terserah kepada penjawat awam berkenaan untuk menilai selain membuat keputusan muktamad berhubung perkara tersebut.

“Jika calon itu dipilih untuk bertanding, bertandinglah tapi kalau masih dalam perkhidmatan kena ‘tender’ kan jawatan yang dipegang. Seperti mana prosedur biasa.

“Sokong atau tidak itu perkara yang membabitkan peribadi individu. Dia rasa nak jadi anggota pentadbiran mewakili sesebuah parti politik, itu terserah kepada pendirian masing-masing,” ujar beliau pada sidang media selepas menghadiri Wacana Transformasi Nasional 2050 (TN50) di Bangunan Perak Darul Ridzuan, di sini, semalam.

Terdahulu, wacana yang dihadiri lebih 1000 penjawat awam seluruh Perak itu menampilkan YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abdul Kadir dan YBhg. Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Haji Azih Bin Muda selaku tetamu khas.

Beliau berkata, pihaknya berharap penjawat awam yang terpilih menjadi calon nanti akan berusaha bersungguh-sungguh selain menampilkan perkhidmatan dan kualiti terbaik untuk kesejahteraan rakyat.

“Penjawat awam adalah aset negara dan mereka mesti ada kualiti tertentu. Kalau dia sahaja yang minat, tapi orang lain tak minat (sokong) susah juga,” kata beliau.

Sementara itu, Datuk Haji Azih berkata, pihaknya menyokong mana-mana penjawat awam diangkat untuk menjadi calon pada PRU14.

Katanya, ia bukan satu kekangan malah penjawat awam dilihat sebagai antara individu yang berkebolehan untuk menjadi tonggak negara khususnya selaku wakil rakyat dan penggubal undang-undang.

“Tahniah saya ucapkan kepada mereka dan saya fikir mereka yang akan dipilih nanti akan berusaha bersungguh-sungguh untuk membawa negara dan rakyat ke tahap yang lebih baik,” ujar beliau.

Penjawat Awam Perlu Ikut Garis Panduan Jabatan Perkhidmatan Awam

YAB Menteri Besar Perak beramah mesra dengan penjawat awam yang hadir dalam Wacana TN50 tersebut.

Penjawat Awam Perlu Ikut Garis Panduan Jabatan Perkhidmatan Awam

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir bersama kakitangan CUEPACS yang hadir dalam Wacana TN50 itu.

Penjawat Awam Perlu Ikut Garis Panduan Jabatan Perkhidmatan Awam

YAB Menteri Besar Perak ketika menyampaikan ucapan dalam wacana TN50.

Penjawat Awam Perlu Ikut Garis Panduan Jabatan Perkhidmatan Awam

YBhg. Datuk Haji Azih sedang menyampaikan ucapan dalam wacana berkenaan.

Penjawat Awam Perlu Ikut Garis Panduan Jabatan Perkhidmatan Awam

YBhg. Tan Sri Zainal Rahim menyampaikan ucapan selaku tetamu kehormat dalam wacana TN50.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive