357 Pengusaha RPB Terima Hak Milik Dan Surat Tawaran : 19 April 2018

357 Pengusaha RPB Terima Hak Milik Dan Surat Tawaran

Ketua Penolong Pegawai Daerah Kinta, Encik Shahrul Azam Bin Shaari ketika berucap dalam majlis tersebut.

IPOH, 19 APRIL 2018 - Seramai 357 pengusaha terdiri di kalangan penduduk Kampung Ulu Chemor dan Kampung Ulu Samak menerima hak milik dan surat tawaran Rancangan Tanah Pertanian Berkelompok (RPB).

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir berkata, pemberian geran dan surat tawaran tersebut adalah sebahagian daripada usaha berterusan kerajaan negeri dalam terus membantu mendapatkan hak-hak tanah untuk rakyat.

Jelas beliau, tidak sepertimana digembar-gemburkan pihak tidak bertanggungjawab, inisiatif terbabit dilakukan dengan sistematik serta mengikut lunas undang-undang yang ditetapkan.

“Ia sudah diproses sekian lama. Sebagaimana yang dibangkitkan segelintir pihak, ini lah yang kita buat. Keluarkan tanah, wartakan, dan kita beri kepada rakyat yang mana kebanyakan mereka ini telah berada di satu-satu kawasan itu hampir 20 ke 30 tahun,”

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menyempurnakan Majlis Serahan Geran dan Surat Tawaran kepada peserta yang hadir di Dewan Komuniti Chemor.

Turut hadir, Penyandang ADUN Hulu Kinta, Dato’ Aminuddin Bin Md Hanafiah; Penyandang ADUN Manjoi, Tuan Haji Mohamad Ziad Bin Mohamed Zainal Abidin, Mantan Ahli Parlimen Tambun, Dato’ Seri Ahmad Husni Hanadzlah, YBhg Datuk Bandar Ipoh, Dato’ Zamri Bin Man serta Ketua Penolong Pegawai Daerah Kinta, Encik Shahrul Azam Bin Shaari.

Selain itu, YAB Dato’ Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir turut menasihati agar tanah-tanah yang dimiliki ini harus dijaga dan diusahakan sebaik mungkin agar ianya dapat memberi manfaat kepada generasi akan datang.

“Kita harap semua pengusaha akan menjaga tanah-tanah ini kerana ia bukan sahaja menjadi aset malah mampu menjana pendapatan melalui penanaman pelbagai tanaman yang telah diusahakan,” katanya.

 

357 Pengusaha RPB Terima Hak Milik Dan Surat Tawaran

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir bersama semua pengusaha yang menerima hak milik dan surat tawaran RPB dalam majlis tersebut.

357 Pengusaha RPB Terima Hak Milik Dan Surat Tawaran

YAB Menteri Besar beramah mesra dengan salah seorang pengusaha Rancangan Pertanian Berkelompok yang hadir dalam majlis tersebut.

357 Pengusaha RPB Terima Hak Milik Dan Surat Tawaran

YAB Menteri Besar menyerahkan sendiri hak milik kepada salah seorang daripada 357 pengusaha RPB yang hadir.

357 Pengusaha RPB Terima Hak Milik Dan Surat Tawaran

Segelintir daripada pengusaha RPB yang menerima hak milik dan surat tawaran RPB.

357 Pengusaha RPB Terima Hak Milik Dan Surat Tawaran

YAB Dato' Seri DiRaja Dr. Zambry Bin Abd Kadir menyerahkan hak milik kepada salah seorang pengusaha RPB.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive