MAKSAK Berjaya Pupuk Budaya Sukan Penjawat Awam : 14 Julai 2018

MAKSAK Berjaya Pupuk Budaya Sukan Penjawat Awam

Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa menyampaikan hadiah kepada YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Gazali Bin Jalal selaku wakil MAKSAK Perak yang menduduki tangga kelima keseluruhan.

PUTRAJAYA, 14 JULAI 2018 - Majlis Kebajikan dan Sukan Anggota-anggota Kerajaan (MAKSAK) perlu meneruskan penganjuran program sukan, sosial dan kebajikan yang terbukti berkesan dalam membudayakan sukan dan mengeratkan hubungan dalam kalangan anggota perkhidmatan awam.

YBhg Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa berkata, sejak ditubuhkan pada 1956, aktiviti dilaksanakan Maksak berjaya membentuk anggota perkhidmatan awam yang cergas, aktif, berdisiplin, komited dan mempunyai daya saing tinggi dalam mendepani setiap cabaran.

"Selain membantu perkembangan sukan negara, Maksak juga menjadi platform menyatukan dan merapatkan anggota perkhidmatan awam daripada pelbagai lapisan di seluruh pelosok negara.

"Selaras dengan prinsip memperkasa perkhidmatan awam, saya berharap usaha dilaksanakan Maksak akan berterusan malah kekal gemilang dalam memenuhi objektif ditetapkan," katanya ketika berucap pada majlis Anugerah Maksak Malaysia 2017.

Majlis yang menjadi acara tahunan sejak 1990 itu diadakan bagi mengiktiraf komitmen 18 badan gabungan Maksak yang menyertai program-program Maksak sepanjang tahun lepas.

Ia juga bagi meraikan kejayaan anggota Maksak yang mengharumkan nama perkhidmatan awam negara di kejohanan sukan peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Tan Sri Ali Bin Hamsa yang juga Yang Dipertua Maksak turut merakamkan penghargaan kepada kerajaan-kerajaan negeri atas bantuan dan sokongan berterusan diberikan kepada majlis itu sehingga berjaya melaksanakan setiap program yang dirancang.

Beliau berharap kerjasama dan dukungan serupa dapat terus diberikan sama ada dari segi kewangan atau sokongan moral kepada badan gabungan untuk menjayakan aktiviti dan program Maksak di peringkat negeri.

Beliau turut memuji sumbangan atlet perkhidmatan awam yang mengambil bahagian dan menyumbang pingat kepada negara pada Sukan SEA, malah turut memecah beberapa rekod dalam temasya sukan dwitahunan tersebut.

“Semoga kejayaan ini menjadi inspirasi kepada semua atlet perkhidmatan awam untuk meneruskan kecemerlangan dalam sukan yang diceburi serta menjadi suri teladan kepada penjawat awam lain,” ujar beliau.

Pada majlis itu, pemenang pingat emas Sukan SEA acara baling tukul besi Jackie Wong Siew Cheer dan penyumbang dua pingat perak di temasya sama Zaidatul Husniah Zulkifli di nobat sebagai Olahragawan dan Olahragawati Maksak 2017.

MAKSAK Berjaya Pupuk Budaya Sukan Penjawat Awam

Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa bersama pemenang Anugerah Khas Wanita 2017, Sin Li Jane dan pemenang Olahrawan MAKSAK 2017, Jackie Wong Siew Cheer.

MAKSAK Berjaya Pupuk Budaya Sukan Penjawat Awam

Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa menyampaikan piala pusingan kepada Sin Li Jane yang memenangi Anugerah Khas Wanita 2017 dalam majlis tersebut.

MAKSAK Berjaya Pupuk Budaya Sukan Penjawat Awam

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Gazali Bin Jalal bersama para atlet dan pegawai MAKSAK Perak.

MAKSAK Berjaya Pupuk Budaya Sukan Penjawat Awam

Setiausaha MAKSAK Perak, Encik Faiz Bin Mohd Saad antara pegawai yang menerima cenderahati dalam majlis berkenaan.

MAKSAK Berjaya Pupuk Budaya Sukan Penjawat Awam

Tan Sri Dr Ali Bin Hamsa beramah mesra dengan YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Gazali Bin Jalal dalam majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive