DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Muzium Telegraf : 15 Julai 2018

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Muzium Telegraf

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyempurnakan gimik perasmian muzium telegraf dalam majlis berkenaan.

TAIPING, 15 JULAI 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyempurnakan Majlis Perasmian Muzium Telegraf pertama di Asia Tenggara.

Turut berkenan berangkat DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim, DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Musa Muda dan DYAM Raja DiHilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah.

Hadir sama, YBhg Pengerusi Telekom Malaysia Berhad (TM) yang juga Pengerusi Yayasan Telekom Malaysia (YTM), Tan Sri Dr Sulaiman Bin Mahbob; Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TM, Datuk Bazlan Bin Osman dan Pengarah YTM, Encik Abd Hamid Bin Hashim.

Perasmian Muzium Telegraf itu merupakan peristiwa bersejarah untuk YTM selepas pembukaan Muzium Telekom yang turut dikenali sebagai Muzium Telekomunikasi Negara di Kuala Lumpur pada tahun 1994.

Sementara itu, Tan Sri Sulaiman Bin Mahbob dalam ucapannya berkata, muzium itu bukan sahaja berperanan sebagai tempat menyimpan khazanah lampau malah mempunyai keupayaan untuk mewujudkan hubungan yang merentangi zaman.

Tambah beliau, Muzium Telegraf juga boleh dijadikan sebagai tempat rujukan orang ramai untuk memperoleh maklumat dan sumber pengetahuan mengenai sejarah telegraf sejak abad ke-18.

"Kami berharap Muzium Telekom dan Muzium Telegraf akan menjadi lokasi bagi pelajar, pengkaji dan masyarakat dari dalam dan luar negara untuk meningkatkan pemahaman mengenai khazanah telekomunikasi negara dan sistem komunikasi telegraf," katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, penubuhan Muzium Telegraf juga bakal menjadi daya tarikan terbaharu kepada para pelancong yang berkunjung ke Taiping khususnya.

Selain itu, menurut beliau, antara artifak menarik yang dipamerkan di Muzium Telegraf ialah kabel dasar laut tahun 1870 iaitu kabel terawal di dunia menggunakan bahan penebat daripada ekstrak pokok Gutta Percha.

“Pengunjung juga boleh melawat sekitar muzium untuk melihat alat pemancar telegraf, alat penerimaan serta peralatan lain yang berkaitan dengan sistem komunikasi telegraf pada zaman dahulu sehinggalah perkhidmatan ini ditamatkan pada tahun 2012,” katanya.

Selain itu, beliau berkata, pengunjung boleh membeli tiket masuk pada harga RM8 untuk orang dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak, manakala bukan warga negara dikenakan bayaran RM15 seorang.

Bersempena pelancaran Muzium Telegraf, TM juga bekerjasama dengan Pos Malaysia mengeluarkan kit koleksi setem edisi terhad yang menampilkan Muzium Telegraf yang boleh dibeli pada harga RM50.80 setiap set di 98 Pejabat Pos Malaysia di seluruh negara.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Muzium Telegraf

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menandatangani plak perasmian Muzium Telegraf berkenaan.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Muzium Telegraf

DYMM Paduka Seri Sultan Perak ketika melakukan sesi lawatan ke dalam muzium berkenaan.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Muzium Telegraf

DYMM Paduka Seri Sultan Perak ketika melihat sejarah awal berkaitan teknologi telegraf yang digunapakai sejak abad ke-18.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Muzium Telegraf

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bergambar bersama pegawai kerajaan negeri dan kakitangan Telekom Malaysia Berhad.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Rasmi Muzium Telegraf

Muzium Telegraf yang bakal menjadi salah satu produk pelancongan baharu kepada bandar Taiping.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive