Sultan Nazrin Shah Hadiri Pertandingan Akhir Pidato Diraja : 11 Ogos 2018

Sultan Nazrin Shah Hadiri Pertandingan Akhir Pidato Diraja

DYMM Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan menyampaikan piala kepada Pemidato SMK Proton City daerah Muallim, Muhammad Irfan Bin Hamzah
menjadi Johan Kategori Sekolah Menengah Atas Bahasa Melayu. 

IPOH, 11 OGOS 2018 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim berkenan berangkat menyaksikan Pertandingan Akhir Pidato Diraja sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Sultan Perak Tahun 2018 di Auditorium Perak FM.

Ketibaan baginda berdua disambut oleh YAB Menteri Besar Perak, Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu, YB Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato’ Haji Gazali Bin Jalal dan YB Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Teknologi, Sains, Alam Sekitar dan Penerangan Negeri, Prof. Dr. Abdul Aziz Bin Bari.

Acara dimulakan dengan nyanyian lagu kebesaran negeri Perak oleh kumpulan koir disusuli bacaan ayat suci al-Quran oleh Johan Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan 2018 dari Sekolah Menengah Izzuddin Shah, Cik Hasnul Taqiuddin Bin Cik Sazali.

Baginda turut menyaksikan enam peserta berpidato dalam pertandingan akhir untuk peringkat menengah atas yang dijalankan serentak bagi kategori Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.

Selain pidato, program tahunan bagi menyemai semangat “Kesetiaan Kepada Raja” itu turut meliputi pertandingan menulis esei, mencipta puisi, melukis karikatur dan melukis poster.

Penganjuran pertandingan secara tahunan yang terbuka kepada semua pelajar itu bertujuan menimbulkan kefahaman secara menyeluruh mengenai peranan institusi diraja di negara ini.

Dalam perkembangan berkaitan, pemidato dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Convent Teluk Intan, C. Gaiyethry muncul juara bagi kategori Sekolah Menengah Atas Bahasa Inggeris manakala Pemidato SMK Proton City, Muhammad Irfan Bin Hamzah pula diumumkan sebagai Johan Kategori Sekolah Menengah Atas Bahasa Melayu.

DYMM Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah turut berkenan menyampaikan hadiah kepada semua pemenang yang mengambil bahagian dalam pelbagai kategori.

Para pemenang tempat pertama membawa pulang wang tunai RM750, piala dan sijil penyertaan, tempat kedua wang tunai RM600, piala dan sijil dan tempat ketiga wang tunai RM500, piala dan sijil.

Sultan Nazrin Shah Hadiri Pertandingan Akhir Pidato Diraja

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama para peserta Pertandingan Akhir Pidato Diraja sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan DYMM Paduka Seri Sultan Perak Tahun 2018.

Sultan Nazrin Shah Hadiri Pertandingan Akhir Pidato Diraja

Antara peserta yang memenangi pertandingan akhir pidato berkenaan.

Sultan Nazrin Shah Hadiri Pertandingan Akhir Pidato Diraja

DYMM Paduka Seri Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan DYMM Tunku Zara Salim melihat lukisan poster yang turut dipertandingkan dalam pertandingan akhir pidato berkenaan.

Sultan Nazrin Shah Hadiri Pertandingan Akhir Pidato Diraja

Sultan Nazrin Shah berkenan menyampaikan piala kepada pemidato dari SMK Convent Teluk Intan Daerah Hilir Perak, C. Gaiyethry yang muncul juara kategori Sekolah Menengah Atas Bahasa Inggeris.

Sultan Nazrin Shah Hadiri Pertandingan Akhir Pidato Diraja

Pemidato SMK Proton City daerah Muallim, Muhammad Irfan Bin Hamzah sedang menyampaikan pidato bagi kategori Sekolah Menengah Atas Bahasa Melayu.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive