Kerajaan Negeri Akan Bina 50,000 Unit Rumah PerakKu : 22 Oktober 2018

Kerajaan Negeri Akan Bina 50,000 Unit Rumah PerakKu

YB Abdul Yunus Bin Jamhari ketika menyampaikan surat tawaran kepada salah seorang peserta RPT Kampung Raja Bashah 2.

PARIT BUNTAR, 22 OKTOBER 2018 - Kerajaan negeri melalui Lembaga Perumahan dan Hartanah Perak (LPHP) akan membina 50,000 unit Rumah PerakKu dalam tempoh lima tahun.

YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan, Abdul Yunus Bin Jamhari berkata pembinaan rumah berkenaan di beberapa lokasi yang dikenal pasti itu membabitkan pembinaan tiga jenis rumah iaitu rumah kos rendah, kos sederhana rendah dan rumah mampu milik.

Beliau berkata rumah kos rendah menawarkan harga RM 70,000 (bagi kawasan Daerah) dan RM 90,000 (Bandar), kos sederhana rendah RM 150,000 (Daerah) dan RM 180,00 (Bandar) manakala rumah mampu milik ditawarkan dengan harga RM 250,00 ke bawah.

"Kerajaan negeri komited akan membangunkan rumah bagi memenuhi permintaan rakyat tanpa mengira kaum," kata beliau.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas majlis penyerahan surat tawaran kepada peserta Rancangan Perkampungan Tersusun (RPT) Kampung Raja Bashah 2, Kuala Kurau.

YB Abdul Yunus Bin Jamhari yang juga Anggota Dewan Undangan negeri (ADUN) Kuala Kurau berkata, sehingga kini LPHP menawarkan 750 unit rumah kos rendah untuk fasa awal projek Rumah PerakKu kepada rakyat negeri ini yang layak.

Menurut beliau, kerajaan negeri juga sedang membangunkan 4,024 unit rumah kos rendah, kos sederhana dan rumah mampu milik di beberapa lokasi di negeri ini.

Mengulas mengenai program yang berlangsung, beliau berkata sebanyak 60 daripada 62 unit rumah kos rendah diserahkan kepada penduduk setinggan di Rancangan Perkampungan Tersusun (RPT) Kampung Raja Bashah 2 di Kuala Kurau.

Menurut beliau, projek membabitkan peruntukan RM3.8 juta termasuk kos infra sebanyak RM1.4 juta itu, mula dibina pada 16 Januari tahun ini dan siap sepenuhnya pada 9 Julai lalu.

Tambah beliau, projek perumahan tiga bilik tidur, satu bilik air dan satu tandas berkeluasan 758 kaki persegi itu dibina secara pasang siap menggunakan Sistem Binaan Berindustri (IBS) dijual dengan harga jualan RM45,000 secara sewa beli.

"Penduduk dikehendaki membayar sewa bulanan RM150 sebelum bagi tempoh 25 tahun dengan diberikan keutamaan kepada golongan berpendapatan isi rumah bawah RM 3,000 sebulan dan belum memiliki rumah.

"Projek ini dibina sebagai penempatan semula setinggan yang asalnya merupakan perkampungan nelayan tepi sungai yang terancam oleh hakisan," ujar beliau.

Kerajaan Negeri Akan Bina 50,000 Unit Rumah PerakKu

YB Abdul Yunus Bin Jamhari ketika menyampaikan surat tawaran kepada salah seorang peserta RPT Kampung Raja Bashah 2.

Kerajaan Negeri Akan Bina 50,000 Unit Rumah PerakKu

YB Abdul Yunus Bin Jamhari ketika melakukan gimik perasmian dengan melakukan lawatan ke rumah contoh RPT Kampung Raja Bashah 2.

Kerajaan Negeri Akan Bina 50,000 Unit Rumah PerakKu

YB Abdul Yunus Bin Jamhari ketika tiba pada program penyampaian surat tawaran kepada peserta RPT Kampung Raja Bashah 2, Kuala Kurau.

Kerajaan Negeri Akan Bina 50,000 Unit Rumah PerakKu

YB Abdul Yunus Bin Jamhari bersama sebahagian daripada peserta RPT Kampung Raja Bashah 2 yang menerima surat tawaran.

Kerajaan Negeri Akan Bina 50,000 Unit Rumah PerakKu

Salah sebuah daripada 62 unit rumah kos rendah yang dibina di RPT Kampung Raja Bashah 2.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive