Kerajaan Negeri Beri Insentif Kepada Pemberi Maklumat Rasuah : 15 November 2018

Kerajaan Negeri Beri Insentif Kepada Pemberi Maklumat Rasuah

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika berucap pada seminar berkenaan.

IPOH, 15 NOVEMBER 2018 - Kerajaan negeri Perak akan memberi ganjaran  kepada mana-mana individu yang memberikan maklumat berhubung ketirisan atau salah laku dalam pengurusan pentadbiran kerajaan negeri sehingga kes berkenaan dibawa ke muka pengadilan.

Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, ganjaran berbentuk insentif itu adalah sebagai galakan kerana membantu kerajaan negeri menangani kes berkaitan integriti dan salah laku. 

"Ini sebagai menzahirkan komitmen kerajaan negeri untuk tidak sekali-kali berkompromi atas apa jua isu yang berkait dengan integriti dan akauntabiliti. 

"Namun, ganjaran ini adalah tertakluk hanya kepada kes-kes yang dilaporkan kepada pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri melalui Unit Integriti yang  bertanggungjawab mengurus dan melaksanakan inisiatif penginstitusian integriti, pencegahan, pematuhan, pengesanan salah laku dan tindakan punitif secara lebih fokus, terancang, efisien dan optimum," kata beliau.

Dato' Seri Faizal Bin Dato' Azumu berkata demikian dalam ucapannya ketika merasmikan Seminar Pemerkasaan Integriti Peringkat Negeri Perak anjuran Institut Integriti Malaysia dengan kerjasama Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman, YB Pegawai Kewangan Negeri, Dato' Abu Bakar Bin Haji Said.

Dalam sidang media kemudiannya, YAB Menteri Besar berkata, ganjaran yang diberikan itu tidak bermaksud kerajaan negeri cuba membina budaya kerja yang tidak sihat dengan menggalakkan penjawat awam 'mengintai' kesalahan rakan kerja lain. 

Beliau berkata sebaliknya ia dilaksanakan untuk menanam sikap tanggungjawab melaporkan perkara yang boleh merosakkan sesebuah organisasi dan menghentikan kesalahan dengan tindakan sewajarnya diambil terhadap pelaku rasuah.

"Saya bimbang apabila kita sebut insentif, maka ada pula yang kerjanya mengintai kesalahan orang sahaja, saya tidak mahu ada penjawat awam yang lari daripada fokus berkhidmat kepada rakyat.

"Tetapi jika kesalahan itu boleh membinasakan negara, maka ia perlu dilaporkan, sudah pasti identiti mereka akan dijaga," kata beliau. 

Dalam pada itu, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, satu jawatankuasa anti rasuah yang turut disertai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) serta agensi penguat kuasa lain akan ditubuhkan bagi membantu kerajaan menjadi sebuah pentadbiran yang lebih berintegriti. 

"Saya sudah pun bincang bersama setiausaha kerajaan negeri mengenai perkara ini dan skop kerja jawatankuasa akan diperincikan kemudian," ujar beliau.

Kerajaan Negeri Beri Insentif Kepada Pemberi Maklumat Rasuah

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu hadir pada Seminar Pemerkasaan Integriti Negeri Perak.

Kerajaan Negeri Beri Insentif Kepada Pemberi Maklumat Rasuah

Antara tetamu yang terdiri dikalangan pejawat awam negeri hadir dalam seminar berkenaan.

Kerajaan Negeri Beri Insentif Kepada Pemberi Maklumat Rasuah

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama pegawai dan kakitangan kerajaan negeri yang terlibat dalam seminar berkenaan.

Kerajaan Negeri Beri Insentif Kepada Pemberi Maklumat Rasuah

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika melakukan lawatan ke gerai-gerai informasi berkaitan integriti.

Kerajaan Negeri Beri Insentif Kepada Pemberi Maklumat Rasuah

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu mendengar taklimat yang diberikan ketika melakukan lawatan selepas berakhir seminar berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive