PARA SUKMA XIX PERAK 2018 Dirasmikan Penuh Gemilang : 24 November 2018

PARA SUKMA XIX PERAK 2018 Dirasmikan Penuh Gemilang

YB Tuan Syed Saddiq Bin Syed Abdul Rahman ketika melakukan gimik perasmian PARA SUKMA XIX Perak 2018 Perasmian.

IPOH, 24 NOVEMBER 2018 - Selepas kejayaan temasya Sukan Malaysia Ke-19 (SUKMA XIX) 2018 pada September lalu, Perak sekali lagi menjadi tuan rumah bagi Sukan Para SUKMA yang membuka tirai rasmi penuh gemilang di Stadium Indera Mulia.

Perasmian disempurnakan YB Menteri Belia dan Sukan, Tuan Syed Saddiq Bin Syed Abdul Rahman dengan menyalakan obor kejohanan dan majlis turut dihadiri YB Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia dan Sukan negeri, Encik Howard Lee Chuan How.

Sukan Paralimpiad yang dijenamakan semula kepada Sukan Para SUKMA itu berlangsung bermula 21 hingga 28 November depan dan majlis penutupnya akan dilaksanakan oleh YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu.

YB Tuan Syed Saddiq Bin Syed Abdul Rahman berkata, Sukan Para SUKMA adalah satu medan yang dibina untuk atlet para dan ditunggu golongan itu sebagai satu landasan untuk menonjolkan bakat sebelum bertanding di peringkat antarabangsa.

"Bagi kami dan Majlis Sukan Negara (MSN), temasya ini adalah begitu penting dalam usaha melahirkan lebih ramai atlet para berbakat dan berpotensi untuk dilatih bagi membawa cabaran negara di peringkat lebih tinggi.

"Kita berharap atlet yang dilahirkan nanti akan mampu mengambil alih kekosongan yang akan ditinggalkan oleh atlet senior negara," ujar beliau.

Beliau berkata, kejayaan pada Sukan Para Asia Jakarta 2018 yang lalu adalah satu contoh keupayaan terbaik atlet para negara dengan berjaya membawa pulang 17 pingat emas - pencapaian terbaik negara berbanding edisi di Korea pada 2014.

"Oleh kerana itulah kita amat berharap temasya ini akan sentiasa menjadi pemangkin kepada pembangunan sukan para dan kerajaan negeri patut turut sama memainkan peranan dalam memastikan matlamat terbabit dapat dicapai.

“Kepada semua atlet dan pegawai yang mengambil bahagian dalam Sukan Para SUKMA edisi ke-19 ini saya ucapkan selamat maju jaya dan pamerkan prestasi yang cemerlang.

“Ingatlah kalian semua benar-benar luar biasa dan sematkan semangat Malaysia Boleh dalam hati kalian semua," kata beliau.

Temasya kali ini menyaksikan penyertaan 1,968 atlet dan pegawai membabitkan 10 acara sukan dipertandingkan iaitu badminton, boccia, boling padang, catur, memanah, olahraga, ping-pong, angkat berat, renang dan boling yang membabitkan sembilan venue sekitar Kompleks Sukan Majlis Bandaraya Ipoh.

Sebanyak 1,204 pingat dipertandingkan dengan 310 acara dan kontinjen Perak seramai 80 atlet dan 62 pegawai menyasarkan pungutan 25 pingat emas, berbanding 12 pingat emas pada temasya di Sarawak dua tahun lalu.

PARA SUKMA XIX PERAK 2018 Dirasmikan Penuh Gemilang

Ucapan Perasmian oleh YB Tuan Syed Saddiq Bin Syed Abdul Rahman ketika menyampaikan ucapan ketika perasmian PARA SUKMA XIX Perak 2018.

PARA SUKMA XIX PERAK 2018 Dirasmikan Penuh Gemilang

Bacaan Ikrar yang dibuat kontinjen-kontinjen negeri yang beraksi di PARA SUKMA XIX Perak 2018.

PARA SUKMA XIX PERAK 2018 Dirasmikan Penuh Gemilang

YB Tuan Syed Saddiq Bin Syed Abdul Rahman dan YB Encik Howard Lee Chuan How meraikan perarakan masuk kontinjen-kontinjen negeri.

PARA SUKMA XIX PERAK 2018 Dirasmikan Penuh Gemilang

Antara persembahan yang dilangsungkan sempena pembukaan rasmi PARA SUKMA XIX Perak 2018.

PARA SUKMA XIX PERAK 2018 Dirasmikan Penuh Gemilang

YB Tuan Syed Saddiq Bin Syed Abdul Rahman meninggalkan majlis perasamian PARA SUKMA XIX Perak 2018.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive