Masyarakat Perlu Contohi Kesungguhan Atlet PARA SUKMA : 28 November 2018

Masyarakat Perlu Contohi Kesungguhan Atlet PARA SUKMA

Kontinjen Perak berjaya merangkul Piala Gerakan Pembangunan Sukan Para SUKMA pada edisi kali ini.

IPOH, 28 NOVEMBER 2018 - Kerajaan negeri menjelaskan atlet Para SUKMA adalah hero luar biasa dalam realiti kehidupan dan masyarakat seharusnya mengambil iktibar daripada semangat selain kesungguhan yang ditonjolkan mereka.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata masyarakat perlu belajar daripada semangat enggan menyerah kalah atlet Para SUKMA bukan sahaja melibatkan acara sukan tetapi juga dalam kehidupan seharian.

“Kita mesti akui, mereka telah membuktikan kepada masyarakat bahawa kekurangan fizikal bukanlah penghalang untuk berjaya. Moga-moga, ini akan menjadi pencetus semangat kepada kita semua untuk tidak sesekali mengalah dengan cabaran dalam kehidupan,” kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penutup Para SUKMA Perak 2018 di Stadium Indera Mulia yang turut dihadiri YB Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Encik Steven Sim Chee Keong.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman.

YAB Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, temasya Para SUKMA sebagai medan yang disediakan oleh kerajaan bagi memberi ruang kepada bakat muda daripada golongan istimewa untuk membuktikan kemampuan masing-masing.

“Kalah dan menang adalah adat permainan. Lebih penting yang saya mahu tekankan di sini adalah komitmen semua atlet istimewa kita kerana telah memberikan yang terbaik sepanjang temasya ini berlangsung.

Sesungguhnya, semangat dan iltizam anda dalam membuat persiapan untuk sampai ke sini dan mengambil bahagian dalam temasya Para SUKMA edisi ke-19 ini telah meletakkan anda sebagai wirawan dan wirawati sebenar,” kata beliau.

YAB Menteri Besar turut mengucapkan tahniah kepada dua atlet para yang telah berjaya memecahkan rekod kejohanan iaitu Nur Suraya Binti Muhammad Zamri dalam acara lompat jauh manakala Amirul Bin Sharuddin melalui acara lontar peluru dan merejam lembing.

Majlis penutupan itu turut diserikan dengan perarakan 15 kontinjen negeri yang mengambil bahagian selain pelbagai persembahan kebudayaan dan persembahan artis jemputan.

Pada majlis itu, atlet olahraga dari Sabah, Jaklon Anak Ganding dan atlet catur negeri Sembilan, Nur Feiqha Maulad Binti Mohd Halil, masing-masing dinobatkan sebagai olahragawan dan olahragawati Para SUKMA, pada kali ini.

Kontinjen Sarawak dinobatkan juara keseluruhan Para SUKMA buat kali ke-13 berturut-turut selepas berjaya mengumpul 61 pingat emas, 62 perak dan 60 gangsa manakala naib juara dimiliki kontinjen Sabah dengan pungutan 36 pingat emas, 28 perak dan 30 gangsa.

Tuan rumah Perak pula menduduki tempat ketiga dengan pungutan 29 pingat emas, 33 perak dan 22 gangsa.

Temasya kali ini yang berlangsung selama lima hari mulai 24 November menyaksikan penyertaan 2,046 atlet, pegawai, pengurus dan jurulatih daripada 15 kontinjen yang bertanding.

Sebanyak 10 sukan dipertandingkan iaitu olahraga, renang, badminton, boccia, catur, memanah, ping-pong, powerlifting, tenpin boling dan boling padang membabitkan sembilan venue sekitar Kompleks Sukan Majlis Bandaraya Ipoh (MBI).

Masyarakat Perlu Contohi Kesungguhan Atlet PARA SUKMA

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika berucap dalam majlis penutup berkenaan.

Masyarakat Perlu Contohi Kesungguhan Atlet PARA SUKMA

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan Piala Jaguh Negeri kepada Sarawak kerana memperolehi kutipan pingat emas terbanyak pada edisi Para SUKMA Perak 2018.

Masyarakat Perlu Contohi Kesungguhan Atlet PARA SUKMA

Kontinjen Sarawak merangkul Piala Semangat Paralimpik selepas dinobatkan selaku juara keseluruhan Para SUKMA Perak 2018.

Masyarakat Perlu Contohi Kesungguhan Atlet PARA SUKMA

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyerahkan bendera kejohanan kepada wakil Kerajaan Negeri Johor yang bakal menjadi penganjur Para SUKMA 2020.

Masyarakat Perlu Contohi Kesungguhan Atlet PARA SUKMA

Perarakan kontinjen Para SUKMA Perak ke Majlis Penutup Para SUKMA yang berlangsung.

Masyarakat Perlu Contohi Kesungguhan Atlet PARA SUKMA

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama atlet Sabah, Jaklon Anak Ganding.

Masyarakat Perlu Contohi Kesungguhan Atlet PARA SUKMA

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan trofi atlet wanita terbaik kepada atlet Negeri Sembilan, Nur Feiqha Maulad Binti Mohd Halil.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive