Kerajaan Negeri Komited Banteras Peneroka Haram : 27 Januari 2019

Kerajaan Negeri Komited Banteras Peneroka Haram

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika melakukan 'flag off' kepada para peserta yang menyertai kayuhan basikal sempena program berkenaan.

IPOH, 27 JANUARI 2019 - Kerajaan Negeri Perak akan terus fokus membanteras kes melibatkan peneroka tanah haram yang masih berdegil selain meneroka hasil dan tanah negeri secara sewenang-wenangnya.

YAB Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata setakat ini sebanyak 12 kes telah di senarai untuk diambil tindakan termasuk penguatkuasaan undang-undang.

“Kita telah mengenal pasti 12 kes telah yang telah diputuskan untuk tindakan kebanyakan keputusan adalah dengan menguatkuasakan serta mencari jalan bagi rampas semula tanah.

“Mereka sangat degil, media juga diminta membantu memaklumkan kepada rakyat untuk memahami bahawa tindakan kerajaan  kini adalah untuk kepentingan rakyat mereka (peneroka haram) telah mengusahakan tanah-tanah  kerajaan dalam jangka masa yang panjang tanpa membawa pulangan hasil pada negeri saya kecewa sebelum ini tiada tindakan dibuat,” ujar beliau. 

Terdahulu, beliau ditemui pada program Ipoh Car Free Day anjuran Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) dan Gabungan-Gabungan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri Perak.

Tegas beliau, kerajaan negeri komited untuk mengembalikan hak kepada rakyat berikutan tanah tersebut perlu diusahakan secara sah.

Hadir sama YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman.

“Kerajaan Negeri boleh gunakan tanah itu sebagai ladang rakyat yang pastinya akan memberi keuntungan kepada rakyat juga beri hasil kepada negeri untuk digunakan dalam memberi perkhidmatan pada rakyat.

Kita akan terus memperhalus setiap satu kes mungkin ada di sesuatu kawasan mereka menggunakan kumpulan untuk mengganggu penjawat awam jadi kita juga mesti bekerjasama dengan Polis serta badan lain untuk satu jangka masa yang panjang,” kata beliau.

Tambah beliau, terdapat kes yang akan dibawa ke perhatian mahkamah malah pihak  peneroka sendiri turut bertindak menyaman pihak kerajaan.

“Mereka rasakan setelah mereka menduduki satu tanah kerajaan dalam tempoh masa yang lama jadi mereka merasakan itu hak mereka  tetapi sebenarnya tidak.

“Tindakan itu adalah merampas hak rakyat dan kerajaan akan cuba berusaha mengatasinya supaya pelabur asing tidak sukar untuk datang ke negeri ini malah kita juga mahu wujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat kerana masalah ini ianya menjadi sukar,” kata beliau.

Kerajaan Negeri Komited Banteras Peneroka Haram

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika melancarkan gimik perasmian Karnival NGO-NGO Prihatin Perak.

Kerajaan Negeri Komited Banteras Peneroka Haram

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama para peserta yang menyertai Ipoh Car Free Day 2019.

Kerajaan Negeri Komited Banteras Peneroka Haram

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika berucap dalam program perasmian berkenaan.

Kerajaan Negeri Komited Banteras Peneroka Haram

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu meluangkan masa mengayuh basikal bersama para peserta yang terlibat dalam program tersebut.

Kerajaan Negeri Komited Banteras Peneroka Haram

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama para pelajar Sekolah Raja Perempuan Taayah.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive