Kerajaan Negeri Rancang Pelancongan ‘River Cruise’ Di Manjung : 1 Februari 2019

Kerajaan Negeri Rancang Pelancongan ‘River Cruise’ Di Manjung

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan replika kunci kepada Encik Asmadi Bin Mohd Yusof.

BERUAS, 1 FEBRUARI 2019- Kerajaan negeri Perak sedang dalam perancangan untuk menyediakan bot pelancong ‘river cruise’ menyusuri Sungai Dinding bagi mengembangkan lagi industri pelancongan di daerah Manjung.

YAB Menteri Besar Perak Dato’ Seri Ahmad Faizal bin Dato’ Azumu berkata perancangan tersebut akan dilaksanakan dengan kerjasama syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan swasta yang berminat untuk melabur dalam industri tersebut.

"Kami mendapati (perkhidmatan) ‘river cruise’ ini amat sesuai untuk dibuat (menyusuri) di Sungai Dinding tapi dalam masa yang sama kerajaan negeri (berharap untuk) tidak mahu membelanjakan sejumlah wang yang besar, untuk sesuatu perkara yang bawa pulangan yang agak panjang.

“Justeru itu, kira akan berusaha mendapatkan kerjasama pihak swasta dan saya menyeru dan menjemput pihak swasta untuk ke depan berhubung dengan Pejabat Daerah atau kerajaan negeri untuk memajukan ‘river cruise’ bersama,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Dataran Beruas dan menyerahkan geran hak milik tanah dan lesen pendudukan sementara (TOL) kepada 38 individu sempena lawatan kerjanya ke daerah Manjung dekat sini hari ini.

YAB Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, kerajaan negeri sentiasa menyokong dan mengambil tahu segala pelan yang dirancang pihak pejabat daerah Manjung dalam merancakkan ekonomi setempat selain berupaya menjadi penjana ekonomi terbesar di Perak.

“Manjung merupakan daerah yang begitu luas dan mempunyai kawasan begitu sesuai untuk sektor tanaman dan industri pelancongan, semuanya dalam satu daerah.

“Saya akan sentiasa memberi sokongan dan bekerjasama dengan lebih rapat dengan pejabat daerah Manjung bagi memastikan segala perancangan dapat dicapai secepat mungkin dan saya yakin ia akan disambut baik masyarakat setempat,” kata beliau.

Sementara itu, Pegawai Daerah Manjung, YBhg Dato’ Haji Mohamad Fariz Bin Mohamad Hanip berkata, perkhidmatan itu akan diuruskan Majlis Perbandaran Manjung (MPM) dengan akan menyediakan pelbagai infrastruktur di lokasi-lokasi yang terlibat.

Beliau berkata, perkhidmatan bot pelancong itu akan bermula dari Jeti Lumut Waterfront dan akan melibatkan empat hentian iaitu di Kampung Sitiawan, Kampung Bharu, Kampung Teluk dan Kampung Telaga Nenas sebelum berakhir di Kampung Beting Luas di Changkat Kruing.

“Kita merancang untuk membuat baik-pulih di setiap kampung yang terlibat bagi mencantikkan dan memastikan keselamatan pengunjung sentiasa diutamakan.

“Kita jangka perkhidmatan itu akan mengambil perjalanan selama satu jam sehala dan pengunjung boleh berhenti di setiap hentian untuk menikmati tarikan berlainan di setiap kampung seperti makanan kampung dan produk perikanan serta pemandangan paya bakau,” kata beliau.

Kerajaan Negeri Rancang Pelancongan ‘River Cruise’ Di Manjung

Rumah Perakku yang dibina di Taman Wazir, Batu 10, Lekir.

Kerajaan Negeri Rancang Pelancongan ‘River Cruise’ Di Manjung

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu mendengar taklimat yang disampaikan oleh YBhg Pegawai Daerah dan Tanah Manjung, YBhg Dato’ Haji Mohamad Fariz Bin Mohamad Hanip.

Kerajaan Negeri Rancang Pelancongan ‘River Cruise’ Di Manjung

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan Borang 5A kepada Puan Badariah Binti Nagi yang merupakan penduduk RPT Sungai Tiram, Mukim Lekir.

Kerajaan Negeri Rancang Pelancongan ‘River Cruise’ Di Manjung

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama kakitangan Pejabat Daerah dan Tanah Manjung.

Kerajaan Negeri Rancang Pelancongan ‘River Cruise’ Di Manjung

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika lawatan dalam Pejabat Daerah dan Tanah Manjung.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive