Hampir 35,000 Individu Guna Aplikasi Park@Perak Sejak 1 Januari 2019 : 20 Februari 2019

 Hampir 35,000 Individu Guna Aplikasi Park@Perak Sejak 1 Januari 2019

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu merasmikan pelancaran aplikasi Park@Perak selepas sidang media yang diadakan.

IPOH, 20 FEBRUARI 2019 - Kerajaan negeri menegaskan hampir 35,000 individu dari dalam dan luar Perak telah menggunakan aplikasi Park@Perak secara aktif sejak ia mula diperkenalkan pada 1 Januari lalu.

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, aplikasi berkenaan bukan sahaja memudahkan malah menjadi alternatif tambahan bagi menampung penggunaan kupon fizikal dalam urusan pembayaran caj parkir kenderaan. 

"Penggunaan aplikasi ini telah memperlihatkan terciptanya satu lagi inovasi baru dalam pengurusan tempat parkir di mana orang awam boleh membuat pembayaran melalui hujung jari dengan hanya menggunakan telefon pintar. 

"Selain itu, ia juga unik kerana telah berjaya menggabungkan pengurusan tempat parkir ini secara seragam meliputi 15 pihak berkuasa tempatan (PBT) di Perak dan diselaraskan oleh Majlis Bandaraya Ipoh (MBI)," ujar beliau. 

Beliau berkata demikian ketika berucap pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Pengurusan Tempat Letak Kereta Seragam Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Perak Melalui Aplikasi Park@Perak di Bangunan Perak Darul Ridzuan di sini, hari ini.

Menurut beliau, aplikasi itu juga akan disediakan dalam dwibahasa iaitu Bahasa Melayu dan Inggeris bermula awal April ini, selepas menerima lebih 1000 maklum balas daripada para pengguna terutama golongan belia. 

"Selain penambahan daripada aspek dwibahasa, para pengguna juga akan boleh mencetak sendiri resit penggunaan aplikasi Park@Perak," kata beliau. 

Sementara itu, YB Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baharu negeri, Tuan Yong Choo Kiong berkata, pihaknya meminta semua PBT supaya menghabiskan penjualan kupon parkir masing-masing sebelum 31 Mac ini. 

Beliau berkata, ini kerana kupon parkir baharu akan dikeluarkan selepas tarikh berkenaan selain kadar caj yang ditetapkan adalah sama meliputi 15 PBT yang terdapat di Perak. 

"Selain aplikasi Park@Perak, penggunaan kupon kita akan teruskan cuma ia akan berwajah baru dan diseragamkan melalui kadar caj yang telah ditetapkan. 

"Sebagai contoh, kadar caj parkir yang ditetapkan di semua PBT selepas kupon baru ini dikeluarkan adalah RM0.30 sen selama 30 minit (penggunaan parkir), RM0.60 sen selama satu jam dan RM4 untuk penggunaan selama sehari," kata beliau.

 Hampir 35,000 Individu Guna Aplikasi Park@Perak Sejak 1 Januari 2019

YB Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baharu negeri, Tuan Yong Choo Kiong ketika ditemui pada sidang media yang diadakan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive