Latihan Persediaan Menghadapi Bencana Perak 2019 Beri Pendedahan Kepada Agensi Terlibat Untuk Menangani Bencana : 28 Februari 2019

Latihan Persediaan Menghadapi Bencana Perak 2019 Beri Pendedahan Kepada Agensi Terlibat Untuk Menangani Bencana

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman melihat lokasi penempatan sekretariat pengurusan bencana yang terdapat pada papan pameran.

IPOH, 28 FEBRUARI 2019 - Penganjuran Latihan Persediaan Menghadapi Bencana Negeri Perak 2019 bertujuan memberi pendedahan dan pengetahuan kepada pihak terlibat dalam menangani pelbagai bencana alam secara sistematik.

YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, pendedahan dalam latihan itu boleh dipraktikkan pihak terlibat sekali gus disampaikan kepada masyarakat bagi memudahkan usaha-usaha menyelamat dilakukan.

“Objektif program kita pada pagi ini adalah untuk memberi penerangan kepada ketua-ketua jabatan terutama jentera kerajaan di peringkat daerah mengenai pengurusan bencana berdasarkan arahan Majlis keselamatan Negara (MKN).

“Program ini turut menggariskan peranan masyarakat setempat sebagai unit sokongan kepada agensi kerajaan dalam menghadapi bencana,” ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap dalam program tersebut yang berlangsung di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Beliau berkata, pihaknya turut berharap dalam sesi latihan itu nanti para penceramah akan menerangkan secara terperinci berhubung penjagaan kebersihan yang sepatutnya diamalkan oleh mangsa banjir di pusat pemindahan.

“Kita nak supaya masyarakat ini boleh berdikari dan membantu agensi kita khususnya dari segi kebersihan terutama selepas makan dan menggunakan tandas yang tersedia di pusat pemindahan,” katanya.

Dalam pada itu, YB Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman berkata, beliau berharap latihan seumpama itu akan diteruskan dari semasa ke semasa kerana ia mampu memberi nilai tambah selain pendedahan berkaitan bencana alam.

“Kita juga berharap input berkaitan perkara ini dapat dijadikan sebagai panduan dan pengetahuan kepada pihak terlibat untuk membantu mangsa selain mengajar masyarakat untuk mempraktikkannya,” kata beliau.

Latihan Persediaan Menghadapi Bencana Perak 2019 Beri Pendedahan Kepada Agensi Terlibat Untuk Menangani Bencana

Ketua Penolong Pengarah Kanan NADMA, Kol Mohd Sakri Hussin ketika menyampaikan taklimat pada latihan tersebut.
Latihan Persediaan Menghadapi Bencana Perak 2019 Beri Pendedahan Kepada Agensi Terlibat Untuk Menangani Bencana Pengarah Risiko Bencana Amalan Peringkat Komuniti Jepun, Prof. Emiritus Dr Shoheu Matsuura ketika menyampaikan taklimat dalam latihan yang dianjurkan.
Latihan Persediaan Menghadapi Bencana Perak 2019 Beri Pendedahan Kepada Agensi Terlibat Untuk Menangani Bencana YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman tekun melihat aplikasi yang dibangunkan oleh Angkatan Pertahanan Awam (APM).
Latihan Persediaan Menghadapi Bencana Perak 2019 Beri Pendedahan Kepada Agensi Terlibat Untuk Menangani Bencana Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) turut hadir dalam Latihan Pengurusan Bencana Peringkat Negeri Perak 2019 yang diadakan di Dewan Bankuet, Bangunan Perak Darul Ridzuan.
Latihan Persediaan Menghadapi Bencana Perak 2019 Beri Pendedahan Kepada Agensi Terlibat Untuk Menangani Bencana YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman bersama para peserta yang menyertai program Latihan Pengurusan Bencana Negeri Perak 2019.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive