DYMM Raja Permaisuri Perak Berkenan Sempurnakan Perasmian Majlis Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2019 Peringkat Negeri Perak : 9 Mac 2019

DYMM Raja Permaisuri Perak Berkenan Sempurnakan Perasmian Majlis Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2019 Peringkat Negeri Perak

DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim ketika menyempurnakan perasmian sambutan Hari Wanita 2019 peringkat negeri Perak.

IPOH, 9 MAC 2019 - DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim berkenan menyempurnakan Majlis Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2019 peringkat negeri yang berlangsung di AEON Big Falim.

Turut berangkat pada majlis itu ialah DYTM Raja Puan Besar Perak, Raja Nazhatul Shima Sultan Idris Shah dan DYAM Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Program yang berlangsung selama dua hari bermula 9 Mac lalu itu turut diserikan dengan kehadiran lebih 10,000 pengunjung dari seluruh negeri.

Sementara itu, YB Pengerusi Jawatankuasa Kesejahteraan Sosial, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat negeri, Puan Wong May Ing berkata, kerajaan negeri akan memperuntukkan sebanyak RM200,000 menerusi Geran 'SEED' (Awal) yang dijangka dilancarkan tahun ini bagi membantu golongan wanita memulakan atau mengembangkan perniagaan berasaskan produk inovasi.

Menurut beliau, syarat-syarat bagi permohonan peruntukan itu akan diperincikan selepas ini.

"Peruntukan ini lebih menyasarkan golongan wanita dalam kalangan isi rumah berpendapatan rendah (B40) supaya mereka memiliki perniagaan sendiri dan seterusnya dapat menyara kehidupan keluarga masing-masing.

"Ini merupakan antara usaha kerajaan negeri untuk memperkasakan pembangunan wanita di negeri ini.

"Malah, kita turut mengalu-alukan penglibatan syarikat swasta untuk memberi sumbangan dan menyertai kerajaan negeri membantu wanita mengembangkan perniagaan mereka," kata beliau.

Selain itu, beliau berkata satu institusi akan diwujudkan dengan tumpuan kepada perancangan dan hala tuju pembangunan termasuk golongan wanita serta penganjuran pelbagai aktiviti di peringkat negeri. 

"Institusi ini menumpukan usaha pengukuhan wanita dalam dunia usahawan, menarik dan mengekalkan tenaga kerja wanita yang berpendidikan serta berkemahiran tinggi selain mewujudkan kesaksamaan lelaki dan wanita dalam pembangunan ekonomi dan kepimpinan," ujar beliau.

DYMM Raja Permaisuri Perak Berkenan Sempurnakan Perasmian Majlis Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2019 Peringkat Negeri Perak

DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim melihat produk makanan yang dijual pada sambutan Hari Wanita 2019 peringkat negeri Perak.
DYMM Raja Permaisuri Perak Berkenan Sempurnakan Perasmian Majlis Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2019 Peringkat Negeri Perak DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim ketika melawat gerai yang menjual beg tangan wanita pada sambutan Hari Wanita 2019 peringkat negeri Perak.
DYMM Raja Permaisuri Perak Berkenan Sempurnakan Perasmian Majlis Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2019 Peringkat Negeri Perak DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim ketika melakukan lawatan ke gerai yang dibuka sempena sambutan Hari Wanita 2019 peringkat negeri Perak.
DYMM Raja Permaisuri Perak Berkenan Sempurnakan Perasmian Majlis Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2019 Peringkat Negeri Perak DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim tekun mendengar penerangan diberikan oleh kakitangan PTPTN pada sambutan Hari Wanita 2019 peringkat negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive