Perkhidmatan Bas Hop On Hop Off Akan Dilancar 23 Mac Ini : 16 Mac 2019

Perkhidmatan Bas Hop On Hop Off Akan Dilancar 23 Mac Ini

YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Negeri, Tuan Tan Kar Hing ketika melancarkan Bas Perak Hop-On Hop-Off.

IPOH, 16 MAC 2019 - Perkhidmatan bas `Hop On Hop Off’ yang bakal diperkenalkan di Ipoh pada 23 Mac ini mampu menarik kunjungan pelancong ke Perak.

YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Negeri, Tuan Tan Kar Hing berkata, syarikat Perak Transit Berhad adalah operator yang dilantik dan berpengalaman dalam sektor pengangkutan itu.

“Untuk tiga bulan pertama, satu bas separuh berbumbung dan dua bas berbumbung sepenuhnya akan digunakan. Semua bas yang mempunyai separuh bumbung pula akan digunakan sepenuhnya pada Julai ini.

“Setiap sebuah bas akan membabitkan lima pusingan dengan satu pusingan dianggarkan mengambil masa lebih kurang satu jam 30 minit dan keseluruhannya membabitkan 15 pusingan di bandar raya Ipoh,” kata beliau. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Pameran Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA) Perak 2019 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Ipoh. 

Sebanyak 12 stesen terbabit iaitu Terminal Meru Raya, Movie Animation Park Studios, Mahkamah Tinggi Ipoh, Little India, Bandar Lama Ipoh, Telekom Malaysia, Jalan Brewster, Hotel Weil/Ipoh Parade, Gerbang Malam, Octagon, The Majestic dan Masjid Panglima Kinta.

Beliau berkata, perkhidmatan itu juga menggalakkan penyertaan pihak swasta terutama yang terbabit secara langsung di dalam industri pelancongan untuk menaja perkhidmatan berkenaan supaya dapat diteruskan dalam jangka masa panjang.

“Tiket akan mula dijual ketika MATTA Fair di ICC (Ipoh Convention Centre) dan Kuala Lumpur.

“Bagi tujuan memperkenalkan perkhidmatan ini, tambang tiket promosi yang diperkenalkan adalah RM12 bagi dewasa dan RM10 bagi kanak-kanak untuk pelancong domestik manakala RM35 bagi dewasa dan RM20 bagi kanak-kanak untuk pelancong antarabangsa.

“Harga promosi ini ditawarkan sehingga akhir bulan depan dan tiket sah sehingga 31 Disember ini sahaja. Masa beroperasi antara 8.30 pagi hingga 9 malam,” ujar beliau.

Keterangan lanjut boleh diperoleh dengan melayari laman web Tourism Perak di www.tourismperakmalaysia.com.

Perkhidmatan Bas Hop On Hop Off Akan Dilancar 23 Mac Ini

Pengurus Pemasaran Al-Mukminin Travel & Tours Sdn Bhd, Haji Mohd Shafique Bin Harjoh memberi penerangan kepada pengunjung yang ingin mengetahui perkhidmatan yang ditawarkan syarikatnya.
Perkhidmatan Bas Hop On Hop Off Akan Dilancar 23 Mac Ini Bas Hop On Hop Off bakal berfungsi sebagai bas pelancong dalam dan luar negeri.
Perkhidmatan Bas Hop On Hop Off Akan Dilancar 23 Mac Ini Antara agensi-agensi pelancongan yang membuka booth sempena Matta Fair Perak 2019.
Perkhidmatan Bas Hop On Hop Off Akan Dilancar 23 Mac Ini YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Negeri, Tuan Tan Kar Hing melancarkan journal pelancogan bagi memberi info kepada para pengunjung yang datang ke Perak.
Perkhidmatan Bas Hop On Hop Off Akan Dilancar 23 Mac Ini YB Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Negeri, Tuan Tan Kar Hing ketika menaiki Bas Hop On Hop Off.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 03 Disember 2020, 12:54:34.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive