Perak Edar Buku Panduan Keselamatan Kanak-Kanak Ke Seluruh Negeri : 8 Mei 2019

Perak Edar Buku Panduan Keselamatan Kanak-Kanak Ke Seluruh Negeri

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika merasmikan Majlis Pelancaran Buku Panduan Keselamatan dan Perlindungan Diri Kanak-kanak dan Remaja di Dewan Bankuet SUK Perak.

IPOH, 8 MEI 2019 - Kerajaan negeri Perak mengedarkan 540 ribu buku panduan keselamatan dan perlindungan kanak-kanak kepada semua sekolah, pejabat dan agensi kerajaan serta badan badan bukan kerajaan (NGO).

Difahamkan negeri Perak adalah negeri pertama di Malaysia menyediakan buku panduan berkenaan yang menumpukan pelajar sekolah untuk memahami dengan jelas bagaimana penderaan boleh berlaku terhadap mereka.

YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu berkata, buku itu diterbitkan bagi membuka mata kanak-kanak terhadap kepentingan menjaga keselamatan diri supaya tidak diambil kesempatan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

“Ketika ini kerap kita dengar berlaku insiden menyayat hati dan penderaan yang tidak sepatutnya berlaku membabitkan kanak-kanak.

“Jadi buku panduan itu diedarkan ke semua sekolah seluruh negeri dan memberikan pendedahan apa tindakan yang boleh mereka lakukan jika dibuli dan didera,” ujar beliau selepas melancarkan buku panduan berkenaan di Bangunan Perak Darul Ridzuan.

Hadir sama, YB Pengerusi Jawatankuasa Kesejahteraan Sosial, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kebajikan Masyarakat negeri, Puan Wong May Ing.

Daripada keseluruhan 540,000 buku panduan membabitkan bahasa Melayu, Mandarin dan Tamil yang dicetak, sebanyak 363,000 naskhah diedarkan kepada pelajar sekolah di seluruh negeri, manakala selebihnya di pejabat kerajaan, agensi, serta NGO.

YAB Menteri Besar Perak dalam ucapannya, berkata penerbitan buku itu amat dialu-alukan dalam usaha untuk mewujudkan kesedaran di kalangan anak-anak bukan sahaja mengenai risiko yang dihadapi, malah yang perlu diambil ketika berdepan dengan perbuatan penderaan baik daripada segi emosi, fizikal dan seksual.

“Dengan olahan yang menarik, ditambah pula lukisan berwarna-warni bagaikan komik serta aktiviti bertulis, insya-Allah buku ini akan membawa manfaat besar kepada anak-anak.

“Begitu pun, pada masa sama, kerajaan negeri merayu kepada masyarakat untuk sama berganding bahu bagi memastikan keselamatan anak-anak dalam kejiranan kita,” katanya.

Dalam perkembangan lain, ditanya mengenai cadangan kerajaan Persekutuan untuk menaikkan tahap umur berkahwin kepada 18 tahun dan ke atas, beliau berkata, Perak pada dasarnya setuju dengan apa dicadangkan itu, tetapi masih belum membawa perkara itu ke Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) untuk dijadikan undang-undang.

Tambah beliau, perkara itu akan dibincangkan pada Sidang DUN yang dijangka berlangsung Julai depan untuk dibentang dan diluluskan.

Perak Edar Buku Panduan Keselamatan Kanak-Kanak Ke Seluruh Negeri YAB Menteri Besar Perak berucap ketika Majlis Pelancaran Buku Panduan Keselamatan dan Perlindungan Diri Kanak-kanak dan Remaja.
Perak Edar Buku Panduan Keselamatan Kanak-Kanak Ke Seluruh Negeri YB Menteri Besar Perak bergambar bersama para pelajar semasa majlis perlancaran buku tersebut.
Perak Edar Buku Panduan Keselamatan Kanak-Kanak Ke Seluruh Negeri YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan buku panduan keselamatan dan perlindungan kanak-kanak kepada sekolah yang terlibat dalam program berkenaan.
Perak Edar Buku Panduan Keselamatan Kanak-Kanak Ke Seluruh Negeri YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad faizal Bin Dato' Azumu menyampaikan buku panduan keselamatan dan perlindungan kanak-kanak kepada salah sebuah sekolah yang terlibat dalam program tersebut.
Perak Edar Buku Panduan Keselamatan Kanak-Kanak Ke Seluruh Negeri YAB Menteri Besar Perak, Dato’ Seri Ahmad Faizal Bin Dato’ Azumu bersama para pelajar yang terlibat dalam program berkenaan.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 26 November 2020, 18:25:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
Aduan Rakyat
Sebarang aduan di Negeri Perak hendaklah menerusi saluran yang disediakan disini

Pihak kami akan menjawab semua kiriman dalam tempoh 5 hari bekerja. Terima kasih.

Klik Disini: e-Aduan Perak
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive