Penjenamaan Semula Digital Perak Untuk Mengupayakan Syarikat GLC : 16 Mei 2019

Penjenamaan Semula Digital Perak Untuk Mengupayakan Syarikat GLC

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika berucap pada majlis berkenaan.

IPOH, 16 MEI 2019 - Penjenamaan semula Digital Perak Corporation Holdings (DigitalPerak) hari ini yang sebelum ini dikenali sebagai KPerak Implementation and Coordination Corporation merupakan antara langkah untuk kembali mengupayakan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) di negeri ini.

YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berharap DigitalPerak yang diamanahkan untuk memacu pembangunan industri teknologi maklumat dan komunikasi dan digital di negeri ini dapat melonjakkan semula kedudukannya bagi menjana kekayaan negeri dan rakyat.

”Insya-Allah, dengan diketuai seorang pakar dalam pengurusan perubahan dan pertumbuhan iaitu Prof Madya Dr Mohammad Tazli Bin Azizan selaku Ketua Pegawai Eksekutif, selain disokong warga kerja berpengalaman dan memberi sokongan, syarikat ini mampu untuk kembali ke landasan sebenar,” kata beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap sebelum merasmikan Digital Perak Corporation Holdings yang turut dihadiri YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO Perak, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim di Perak Techno Trade Center (PTTC) di sini, hari ini.

Sementara itu, Prof Madya Dr Mohammad Tazli Bin Azizan berkata, syarikat itu komited untuk merealisasikan visi membawa Perak sebagai negeri pintar menjelang 2030 melalui inisiatif digital yang sesuai dan relevan.

“Mengambil cabaran dunia digital yang sentiasa berubah, syarikat berpandangan perlunya sentiasa peka terhadap aliran dan perubahan yang berlaku serta membuat jangkaan tepat untuk kekal relevan dalam revolusi digital ini.

“DigitalPerak perlu berhati-hati dan tidak boleh secara sembarangan memutuskan projek-projek yang dilaksanakan agar tidak terkandas dalam perjalanannya untuk muncul sebagai hab digital yang memacu pembangunan negeri ke tahap lebih baik,” kata beliau. 

Pada majlis itu, YAB Menteri Besar Perak Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu turut menyaksikan pertukaran memorandum persefahaman antara DigitalPerak dengan lapan rakan kongsi sebagai usaha kerjasama dalam merancakkan penggunaan teknologi dan memperkasakan usahawan digital.

Rakan kongsi itu ialah CyberSecurity Malaysia, Quest International University Perak, Cynerve Sdn Bhd, Direct Consulting & Services Sdn Bhd, Talenta Ideas Sdn Bhd, Creative House of Rhyme Production, Thissign Production dan Colorbar Media Production.

Penjenamaan Semula Digital Perak Untuk Mengupayakan Syarikat GLC YB Pengerusi Jawatankuasa Komunikasi, Multimedia dan NGO Perak, Tuan Hasnul Zulkarnain Bin Abd Munaim ketika berucap pada program yang berlangsung.
Penjenamaan Semula Digital Perak Untuk Mengupayakan Syarikat GLC YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu merasmikan Digital Perak Corporation Holdings.
Penjenamaan Semula Digital Perak Untuk Mengupayakan Syarikat GLC YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika hadir pada program yang berlangsung.
Penjenamaan Semula Digital Perak Untuk Mengupayakan Syarikat GLC Ketua Pegawai Eksekutif Digital Perak menyampaikan sijil penghargaan kepada salah seorang peserta yang terlibat dalam program itu.
Penjenamaan Semula Digital Perak Untuk Mengupayakan Syarikat GLC YAB Menteri Besar Perak bersama pihak yang terlibat dalam program yang berlangsung.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive