DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Majlis Nuzul Quran : 21 Mei 2019

nuzul2

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ketika merasmikan sambutan Hari Nuzul Quran peringkat negeri di Masjid Toh Puan Besar Hatijah, Batu Gajah.

BATU GAJAH, 21 MEI 2019 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berangkat ke majlis sambutan Hari Nuzul Quran peringkat negeri di Masjid Toh Puan Besar Hatijah, Kampung Serani.

Pada majlis itu, baginda turut berkenan menyampaikan sumbangan zakat sempena Aidilfitri daripada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk) sebanyak RM1.9 juta kepada penghulu dari lapan mukim untuk diserahkan kepada 7,610 penerima yang layak.

Lapan mukim berkenaan adalah Hulu Kinta Ipoh yang menerima sebanyak RM634,750; Ulu Kinta Chemor (RM268,000), Ulu Kinta Tanjung Rambutan (RM262,750), Lahat (RM327,000), Sungai Raia (RM160,250), Sungai Terap (RM156,000), Tanjung Tualang (RM48,500) dan Belanja Tronoh (RM45,250).

Turut berangkat, DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa dan DYAM Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Sultan Idris Shah.

Terdahulu, keberangkatan tiba DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah pada jam 7 petang disambut YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu.

Yang turut hadir mengiringi, barisan YB Exco Kerajaan Negeri; YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman; YBhg Pengarah Jabatan Agama Islam Perak, Dato' Mohd Yusop Bin Husin serta ketua jabatan.

Majlis dimulakan dengan bacaan ayat suci al-Quran yang dibacakan oleh Imam Utama Masjid Panglima Kinta, Tuan Qamaruzman Daud, disusuli bacaan Yassin, tahlil serta doa.

Baginda pada majlis berkenaan turut berkenan melancarkan Program Tadabbur al-Quran.

Program yang dijalankan dalam bentuk kelas pengajian berjadual itu bertujuan membolehkan masyarakat mempelajari ilmu al-Quran dan pemahaman tafsirnya secara meluas dengan pelaksanaan program di semua jabatan, organisasi dan institusi di seluruh negeri.

Selesai majlis, baginda turut berkenan menunaikan solat Isyak dan solat Tarawih secara berjemaah sebelum berangkat pulang.

Sementara itu, Pengurus Besar Tenaga Nasional Berhad (TNB) Perak, Dato' Raja Abd Jalil Bin Zaid, turut menyampaikan RM50,000 sebagai zakat fisabilillah kepada pihak pengurusan masjid.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Majlis Nuzul Quran DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menyampaikan replika cek bantuan Aidilfitri kepada Penghulu Mukim Hulu Kinta bagi diagihkan kepada golongan kurang berkemampuan.
nuzul3 DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu.
nuzul6 Pengurus Besar TNB Perak, Dato' Raja Abdul Jalil Bin Zaid menyampaikan zakat fisabillah sebanyak RM50,000 kepada Masjid Toh Puan Besar Hatijah.
nuzul5 DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Muizzuddin Shah bersama lapan penghulu mukim yang menerima bantuan Aidilfitri bagi diagihkan kepada golongan kurang berkemampuan.
nuzul4 DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bersama tetamu kehormat yang hadir pada majlis tersebut.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive