Kempen Sayangi Sawitku Pupuk Semangat Kecintaan Terhadap Minyak Sawit : 28 Ogos 2019

Kempen Sayangi Sawitku Pupuk Semangat Kecintaan Terhadap Minyak Sawit

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika berucap pada Program Kempen Sayangi Sawitku Bersama Penjawat Awam Negeri Perak.

IPOH, 28 OGOS 2019 - Kerajaan negeri menegaskan Kempen Sayangi Sawitku yang digerakkan oleh Kementerian Industri Utama bertujuan memupuk semangat kecintaan dan kebanggaan terhadap minyak sawit yang menjadi antara penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi negara.

YAB Menteri Besar Perak Darul Ridzuan, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, perkara ini penting kerana komoditi sawit sedang berdepan cabaran berikutan ada di kalangan Negara Eropah telah menggerakkan kempen anti-sawit yang didakwa menyebabkan berlaku pelbagai kesan negatif. 

"Kempen ini amat bertepatan tatkala kita sedang berdepan dengan kejatuhan harga komoditi minyak sawit dalam pasaran dunia dan penyebab kepada kepada kejatuhan harga komoditi minyak sawit adalah disebabkan kelemahan permintaan susulan sentimen anti-minyak sawit di Benua Eropah. 

"Selain itu, kempen negatif ini dibuat berlatarbelakangkan kepada andaian bahawa industri sawit dikaitkan dengan aktiviti tidak mesra alam termasuk pembangunan tanaman sawit yang menyebabkan penyahhutanan, kehilangan biodiversiti, pelepasan gas rumah hijau dan juga pemusnahan habitat hidupan liar," ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Program Kempen Sayangi Sawitku Bersama Penjawat Awam Negeri Sempena Lawatan Kerja YB Menteri Industri Utama ke Bangunan Perak Darul Ridzuan. 

Hadir sama YB Menteri Industri Utama, Puan Teresa Kok; YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman dan barisan EXCO Kerajaan Negeri Perak. 

Beliau berkata, kempen negatif digerakkan Negara Eropah itu juga memberi kesan kepada sektor pertanian kelapa sawit di mana terdapat 406 ladang dengan keluasan keseluruhan 212,402 hektar yang melibatkan jumlah tenaga buruh seramai 24,036 orang di Perak sehingga Jun 2019. 

"Ini belum mengambil kira jumlah pekerja di 45 buah Kilang Kelapa Sawit, empat buah Kilang Pelumat Isirung Sawit dan empat buah Kilang Penapis yang beroperasi di negeri ini. 

"Bagi saya, perkara ini akan memberi kesan kepada puluhan malahan ratusan ribu pekerja yang berada dalam rantaian pengeluaran, pemprosesan, pembekalan dan peruncitan ekosistem minyak sawit negara terutama di Perak," katanya. 

Selain itu, YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berharap pihak berwajib akan sentiasa mengadakan pelbagai program bagi mendengar permasalahan pengusaha-pengusaha yang kini berhadapan dengan ketidakstabilan harga komoditi sawit.

Kempen Sayangi Sawitku Pupuk Semangat Kecintaan Terhadap Minyak Sawit YB Menteri Industri Utama, Puan Teresa Kok ketika melakukan lawatan ke ruang pameran selepas Program Kempen Sayangi Sawitku Bersama Penjawat Awam Negeri Perak.
Kempen Sayangi Sawitku Pupuk Semangat Kecintaan Terhadap Minyak Sawit YB Menteri Industri Utama, Puan Teresa Kok ketika berucap pada Program Kempen Sayangi Sawitku Bersama Penjawat Awam Negeri Perak.
Kempen Sayangi Sawitku Pupuk Semangat Kecintaan Terhadap Minyak Sawit YB Menteri Industri Utama, Puan Teresa Kok dan YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu ketika Sesi Perjumpaan Bersama Para Pegawai Kerajaan Negeri di Bilik Gerakan.
Kempen Sayangi Sawitku Pupuk Semangat Kecintaan Terhadap Minyak Sawit YB Menteri Industri Utama, Puan Teresa Kok ketika sesi lawatan kerja rasmi ke Pejabat Menteri Besar Perak.
Kempen Sayangi Sawitku Pupuk Semangat Kecintaan Terhadap Minyak Sawit YB Menteri Industri Utama, Puan Teresa Kok dan YAB Menteri Besar Perak, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu bersama Pegawai Kerajaan Negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 24 Jun 2021, 11:12:53.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive