DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Sambutan Hari Kebangsaan 2019 Di Dataran Warisan : 31 Ogos 2019

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Sambutan Hari Kebangsaan 2019 Di Dataran Warisan

DYMM Paduka Seri Sultan Perak dan DYMM Raja Permaisuri Perak berkenan berangkat meraikan sambutan Hari Kebangsaan 2019 Peringkat Negeri Perak.

TAIPING, 31 OGOS 2019 - DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dan DYMM Raja Permaisuri Perak, Tuanku Zara Salim berkenan berangkat bagi meraikan sambutan Hari Kebangsaan 2019 Peringkat Negeri Perak di Dataran Warisan Taiping.

Keberangkatan baginda juga diiringi DYTM Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa; DYTM Raja Puan Besar Perak, Raja Nazhatul Shima Almarhum Sultan Idris Shah; DYAM Raja Di Hilir Perak, Raja Iskandar Dzulkarnain Almarhum Sultan Idris Shah dan DYAM Raja Puan Muda Perak, Tunku Soraya Almarhum Sultan Abdul Halim.

Hadir sama YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu dan isteri, YABhg. Datin Seri Dr. Nomee Ashikin Binti Dato' Mohammed Radzi; YB Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Zainal Azman Bin Abu Seman; YB Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Dato' Ngeh Koo Ham serta barisan EXCO Kerajaan Negeri Perak.

Sambutan hari kemerdekaan yang berlangsung itu juga turut dimeriahkan dengan kehadiran lebih 10,000 rakyat jelata terdiri dari kalangan pelbagai kaum dan lapisan umur sekitar negeri Perak.

Terdahulu, DYMM Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah berkenan memeriksa kawalan kehormatan utama terdiri daripada tiga pegawai dan 105 anggota lain-lain pangkat dari Rejimen Askar Jurutera Diraja 2 Divisyen Kem Sangro Taiping yang diiringi Brassband KD Pelanduk Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM).

Majlis sambutan dimulakan dengan bacaan ayat suci al-Quran dan doa sebelum diikuti oleh nyanyian lagu Negaraku dan upacara menaikkan Jalur Gemilang serta lafaz ikrar Hari Kebangsaan.

Selepas itu, tetamu kenamaan dan pengunjung dihiburkan dengan persembahan koir oleh 90 pelajar melalui gabungan tiga buah sekolah iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Convent, SMK Kampung Jambu dan SMK Klian Pauh yang menyampaikan tiga buah lagu.

Acara kemudian diteruskan dengan persembahan muzikal puisi Srikandi Gelang Emas Merdeka yang mengetengahkan elemen lakonan, deklamasi sajak dan gerak kreatif bagi mengenang Allahyarhamah Siti Rahmah Binti Kassim iaitu wanita pertama bangkit berjuang untuk kemerdekaan negara.

Pada sambutan hari kemerdekaan tahun ini, seramai 5,500 peserta mewakili lebih 111 kontinjen mengambil bahagian dalam perarakan perbarisan yang diwakili oleh jabatan kerajaan, pasukan beruniform, daerah, institusi pengajian tinggi awam dan swasta, sekolah, pihak berkuasa tempatan (PBT) dan badan berkanun.

Turut mengambil bahagian ialah pasukan pancaragam sekolah dan kontinjen kenderaan yang disertai oleh pelbagai agensi kerajaan, badan berkanun, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan swasta.

Dalam pada itu, Taiping diperkenan sebagai lokasi sambutan Hari Kebangsaan bagi menzahirkan rasa kesyukuran seluruh rakyat jelata atas kejayaan Bandar Warisan Taiping dinobatkan sebagai bandar ketiga terbaik Anugerah 100 Destinasi Lestari Terbaik Dunia.

Selain itu, bandar Taiping juga mempunyai faktor signifikannya tersendiri kerana ia merupakan ibu negeri Perak pertama yang dahulunya dikenali sebagai Klian Pauh.

DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Sambutan Hari Kebangsaan 2019 Di Dataran Warisan Kontinjen kawad Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak berjaya mendapat tempat ketiga dalam perbarisan kawad sempena Hari Kebangsaan 2019 Peringkat Negeri Perak.
DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Berangkat Ke Sambutan Hari Kebangsaan 2019 Di Dataran Warisan Orang ramai membanjiri Dataran Warisan Taiping sempena Hari Kebangsaan 2019 Peringkat Negeri Perak.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Isnin 02 Ogos 2021, 12:07:20.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code
qrms

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive