Perak Komited Jadi Penyumbang Utama Sektor Pertanian Negara : 28 September 2019

Perak Komited Jadi Penyumbang Utama Sektor Pertanian Negara

YAB Menteri Besar Perak mencanting batik tulisan Agrofest Perak 2019.

IPOH, 28 SEPTEMBER 2019 - Kerajaan negeri komited untuk menjadikan Perak sebagai antara negeri utama yang menjadi penyumbang kepada sektor pertanian negara.

YAB Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Faizal Bin Dato' Azumu berkata, perkara itu bertepatan dengan titah DYMM Paduka Seri Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah supaya kerajaan menghasilkan pelan strategik untuk melindungi kedaulatan makanan negara sekaligus mengekang kenaikan kos sara hidup rakyat jelata.

Beliau berkata, bagi menjunjung titah baginda kerajaan negeri melalui
Perbadanan Pembangunan Pertanian Negeri Perak (PPPNP) telah memulakan langkah membangunkan Perak Agro Valley di Wilayah Bukit Sapi Mukim Lenggong seluas 1,983.68 hektar.

"Usaha ini melibatkan beberapa agensi seperti Jabatan Pertanian, Jabatan Perikanan, Jabatan Veterinar, Pertubuhan Peladang Kawasan dan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

"Adalah dijangka, Perak Agro Valley yang berkonsepkan Pertanian Integrasi melibatkan tanaman tanaman kontan, tanaman sayur-sayuran, dusun buah-buahan dan penternakan kambing, lembu dan rusa ini, mampu menarik pelaburan berjumlah RM1.4 bilion," ujar beliau.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perasmian Agrofest Negeri Perak 2019 di Pusat Transformasi Luar Bandar (RTC) Gopeng.

Hadir sama YB Pengerusi Jawatankuasa Kemudahan Awam, Infrastruktur, Pertanian dan Perladangan negeri, Tuan Abdul Yunus Bin Jamhari dan YB Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan dan Pembangunan Koridor Negeri, Dato' Seri Ir. Haji Mohammad Nizar Bin Jamaluddin.

Selain itu, menurut beliau, bagi membantu memenuhi hasrat rakyat yang berminat dalam bidang pertanian tetapi tidak memiliki tanah sendiri, PPPNP juga telah melaksana dan merangka beberapa Projek Ladang Integrasi Bersama Rakyat di ladang-ladang milik agensi berkenaan.

"Sebagai contoh di Ladang Gelong Gajah, enam orang penternak telah terpilih untuk menyertai projek integrasi tanaman sawit dan ternakan 200 ekor lembu. Saya difahamkan beberapa projek seumpanya telah dan sedang diusahakan di beberapa daerah lain," kata beliau.

Tambah beliau, semua inisiatif yang digerakkan ini juga adalah serampang dua mata bagi memberi keadilan sosial kepada rakyat negeri Perak dengan mewujudkan peluang keusahawanan dan pekerjaan.

Mengulas tentang Agrofest Perak 2019, kata beliau, penganjuran program berkenaan merupakan salah satu usaha kerajaan negeri dalam mempromosikan sektor pertanian terutamanya Dasar Agromakanan Negara kepada rakyat negeri.

"Ingin saya tegaskan di sini sekali lagi bahawa kerajaan negeri amat komited kepada agenda merakyatkan ekonomi melalui sektor pertanian dan industri asas tani," ujar beliau.

Perak Komited Jadi Penyumbang Utama Sektor Pertanian Negara Gimik perasmian Agrofest Perak 2019.
Perak Komited Jadi Penyumbang Utama Sektor Pertanian Negara Ketibaan YAB Menteri Besar Perak disambut oleh orang ramai semasa Agrofest Perak 2019.
Perak Komited Jadi Penyumbang Utama Sektor Pertanian Negara YAB Menteri Besar Perak beramash mesra bersama pengunjung yang hadir.
Perak Komited Jadi Penyumbang Utama Sektor Pertanian Negara YAB Menteri Besar Perak bergambar bersama para pemenang pertandingan Hari Peladang Penternak dan Nelayan (HPPN) 2019 semasa Agrofest 2019 di RTC.

Sumber : Korporat, SUK Perak.

Hakmilik © 2020 Kerajaan Negeri Perak. Kemaskini Terakhir : Khamis 06 Mei 2021, 10:11:39.
Paparan Terbaik: 1600 x 900 Piksel melalui Mozilla Firefox dengan resolusi SUSUN ATUR RESPONSIF.
Senarai Direktori
Sistem Direktori Kakitangan Pejabat SUK Perak
Klik Sistem Direktori Kakitangan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk maklumat pengguna. Sistem ini disediakan di dalam versi BAHASA MELAYU SAHAJA. Untuk makluman sistem ini dapat dilayari melalui versi mozilla 8 dan IE8 ke atas sahaja. KLIK DiSINI >>
 
Direktori Umum
stars Direktori 2020 Pejabat-Pejabat Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan
stars Senarai Ketua-Ketua Jabatan Negeri / Pejabat Daerah dan Tanah / Pihak Berkuasa Tempatan Negeri Perak

 

 

Galeri Arkib

Berikut adalah himpunan-himpunan Arkib :

arkib Arkib Berita arkib Arkib Dasar/Polisi

 

Statistik / Perangkaan

Senarai di bawah adalah Laporan Bilangan Transaksi Online yang digunakan oleh pengguna portal. Juga dilampirkan Pencapaian Piagam Pelanggan bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak untuk rujukan.

transaksi online Laporan Bilangan Transaksi Perkhidmatan Online
ppp Pencapaian Piagam Pelanggan
ppp Laporan Kajian Kepuasan Pelanggan
ppp Kajian Kepuasan Pekerja
QR Code

https://www.perak.gov.my

Pautan Agensi

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan)

YBrs. Puan Nor Sham Binti RahmanJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) disandang oleh YBrs. Puan Nor Sham Binti Rahman. Beliau berkelulusan L.L.B. (HONS) (UIA) dan D.P.A. (INTAN). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 15 September 1997 sebagai Penolong Pengarah, Unit Pengurusan Dan Profesional, Bahagian Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam.

Beliau juga pernah berkhidmat di Bahagian Perumahan Awam sebagai Ketua Penolong Setiausaha; Setiausaha Bahagian, Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Pentadbiran Setiausaha Kerajaan Negeri Perak. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pengurusan) ialah sebagai Pegawai Daerah Muallim. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Setiausaha Kerajaan Negeri Perak

ss suaidiJawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak disandang oleh YB Dato’ Ahmad Suaidi bin Abdul Rahim. Dilahirkan pada 11 Mac 1970 di Pantai Remis, Perak, beliau telah memulakan kerjayanya sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik pada 15 Januari 1996 dan pernah berkhidmat sebagai Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Negeri Selangor; Pengarah Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor dan Pegawai Daerah di Hulu Selangor dan Gombak.

Beliau juga berkelulusan Ijazah Sarjana Informasi Global dan Telekomunikasi dari Universiti Waseda, Jepun dan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Bioteknologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM). Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Setiausaha Kerajaan Negeri Perak ialah sebagai Datuk Bandar Ipoh. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.

Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan)

TIMBALAN UPENJawatan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) disandang oleh YBrs. Puan Halizah binti Sipun. Beliau berkelulusan B.E (Hons) – Fakulti Ekonomi dan Pengkhususan Bidang Analisis Ekonomi (UKM), Diploma Pengurusan Awam (INTAN) dan Sarjana Sains (Pentadbiran dan Pembangunan Tanah) (UTM). Beliau memulakan perkhidmatan dalam kerajaan pada 26 Mac 1996 sebagai Penolong Setiausaha di Unit Ekonometrik, Bahagian Analisa Ekonomi dan Antarabangsa, Kementerian Kewangan Malaysia. Beliau juga pernah berkhidmat dibeberapa jabatan seperti SUB Bahagian Khidmat Pengurusan Pejabat SUK, Timbalan Setiausaha Bahagian Cawangan Pengurusan Projek dan Peyelarasan Kementerian Kesihatan Malaysia. Jawatan terakhir beliau sebelum dilantik ke Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak (Pembangunan) ialah sebagai Pegawai Daerah dan Tanah Kinta. Emel : Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya..

Agency Links

People's Complaints

Any complaint in the State of Perak must be through the channel provided here

We will reply all post within 5 working days. Thank you.

Click Here: e-Aduan Perak

Directory List
Perak SUK Office Staff Directory System
Klik Perak State Secretary's Office Staff Directory System for user information. The system is available in version ENGLISH ONLY. For information this system can be browsed through mozilla 8 and IE8 versions and above only. CLICK HERE >>
 
General Directory
stars 2020 Directory of Perak Darul Ridzuan State Government Offices
stars List of Heads of State Departments / District and Land Offices / Perak Local Authorities

 

Statistics / Analysis

The list below is the Online Transaction Number Report used by portal users. Also attached is the Client Charter Achievement for the Perak State Secretary's Office for reference.

transaksi online Online Service Transaction Number Report
ppp Client Charter Achievement
ppp Customer Satisfaction Survey Report
ppp Employee Satisfaction Survey
Archive Gallery

Here are the archive collections :

arkib News Archive arkib Policy Archive